Κοινωνικό μέρισμα 2019: Μέχρι την Τρίτη η καταβολή του

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Μέχρι την Τρίτη η καταβολή του

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά στον Αλέξη Τσίπρα

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Την Δευτέρα ή τη Τρίτη θα δοθεί το μέρισμα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος σημείωσε πως 54.000 επιπλέον νοικοκυριά θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, συνολικά ένα εκατομμύριο δικαιούχοι. Όπως είπε όσοι κάνουν ενστάσεις και εφόσον το δικαιούνται θα το λάβουν στις αρχές του χρόνου. Υποστήριξε, δε, ότι φέτος δόθηκαν συνολικά 1,6 δισ, ποσό διπλάσιο από πέρυσι είπε ο κ. Πέτσας, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη: "Πέρσι ασκούσατε κριτική, την ώρα που δίναμε 800.000.000 κοινωνικό μέρισμα και μιλούσατε για ψίχουλα και για τους «φιλοξενούμενους» που δεν το έπαιρναν. Τώρα πανηγυρίζουν γιατί δίνουν 175.000.000 σε 200.000 άτομα. Με κατηγορούσαν επί 3 χρόνια ότι δίναμε ψίχουλα. Αλλά αυτά τα ψίχουλα έδιναν την δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν καλά τις γιορτές τους. "Χορταίνει κανείς με υποσχέσεις; 3 εκ. άνθρωποι θα ψάξουν και δεν θα βρουν τα χρήματα που έπαιρναν". "3 δις μέτρα υπέρ των πολιτών πήραμε εμείς. 400 εκ. αυτοί δώσανε σήμερα και παρουσιάζεται ότι «άνοιξαν οι ουρανοί και πέφτουν τα βαλάντια». "Μόνιμο μέτρο ήταν η 13η σύνταξη και θα δινόταν ολόκληρη μόλις θα είχαμε δημοσιονομικό χώρο. Η Ν.Δ. θα χρειαστεί να ξεψηφίσει τη μονιμότητα του μέτρου της 13ης σύνταξης". 

Ο κυβερνητικό εκπρόσωπος τόνισε πως θα υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, που θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα και πως ήδη έχουν προβλεφθεί κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2020.

Για τον κατώτατο μισθό ανέφερε πως υπάρχουν προεκλογικές δεσμεύσεις για διπλάσια αύξηση με βάση το ρυθμό ανάπτυξης και πως ξεκινούν οι διαδικασίες για αναθεώρησή του, ενώ η αύξηση θα προσδιοριστεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους σημειώνοντας ότι ο στόχος για μισθό 700 ευρώ είναι πιο κοντά. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι εάν θα προχωρήσει κανείς πάνω από τα 700 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις και το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για τους χώρους που θα καταλαμβάνουν ο κ. Πέτσας εξήγησε πως όσοι θέλουν να διαδηλώσουν συντεταγμένα θα το κάνουν χωρίς να ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Θα υπάρχει ένας οργανωτής από τους διαδηλωτές, αστυνομικός μεσολαβητής και ειδική πλατφόρμα που ανακοινώνονται οι κινητοποιήσεις, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ανάλογα με τον όγκο των διαδηλωτών θα προσδιορίζεται και ο χώρος που θα καταλαμβάνουν, είπε, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο. Δεν υπάρχει, όπως διευκρίνισε, το πρόβλημα όταν διαδηλώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αλλά όταν γίνεται από μικρές ομάδες 30- 50 ατόμων αιφνιδιαστικά και κλείνουν οι δρόμοι.