Κόκκινα ΔάνειαΗρακλής 2020:Δεν είναι κρυφό πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «ποντάρει» πολλά στην επιτυχία του σχεδίου Ηρακλής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει πολλάκις δηλώσει ότι ο στόχος της εφαρμογής του προγράμματος για μείωση των δανείων αυτών κατά 40% είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία του κυβερνητικού σχεδιασμού. Παράλληλα ενδεικτικό της σημασίας του θέματος είναι ότι το σχέδιο Ηρακλής βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Όμως η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής που ψηφίστηκε μεν πριν μερικές ημέρες αλλά ουσιαστικά θα εφαρμοστεί το 2020 έχει προκαλέσει σοβαρές επιφυλάξεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ιδίως για το πολιτικό πρόσημο της εφαρμογής του.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png

Οι ανησυχίες της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζονται σε πολύ συγκεκριμένα θέματα τα οποία, μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά δύσκολες για δανειολήπτες και μικρές επιχειρήσεις καταστάσεις.

  • Γίνεται λόγος για την πιθανότητα «καταιγίδας πτωχεύσεων και πλειστηριασμών» εφόσον δεν θεσμοθετηθεί επιπλέον προστασία της πρώτης κατοικίας εκτός από την δυνατότητα τετράμηνης παράτασης που δίνει η ισχύουσα νομοθεσία. Μάλιστα η αντιπολίτευση ανησυχεί και για το ενδεχόμενο συνδυασμού του Ηρακλή με μία πιθανή νομοθετική αλλαγή στο πτωχευτικό δίκαιο. Θέμα το οποίο έχουν θίξει κυβερνητικά στελέχη τους τελευταίους μήνες
  • Επίσης για το κλείσιμο μη ζημιογόνων επιχειρήσεων επειδή από το σχέδιο Ηρακλής αφού λείπουν τα αναπτυξιακά κριτήρια. Μάλιστα γίνεται αναφορά σε ανάλογη εμπειρία χωρών όπως η Ιρλανδία που η μονομέρεια εφαρμογής τέτοιων ρυθμίσεων οδήγησε σε συρρίκνωση ολόκληρων κλάδων.
  • Επισημαίνεται επίσης πως δεν δίνεται η δυνατότητα σε δανειολήπτες παντός είδους να αγοράσουν το δάνειό τους σε τιμές παραπλήσιες της ονομαστικής αξίας τιτλοποίησης πριν την τιτλοποίηση.
  • Ένα τελευταίο στοιχείο αφορά την πιθανότητα στις ρυθμίσεις του σχεδίου Ηρακλής να υπαχθούν τα δάνεια των κομμάτων. Αξίζει να θυμίσουμε ότι το χρέος της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αθροιστικά φθάνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις