Κοινωνικό μέρισμα πότε πληρώνεται: Τότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ, τι γίνεται με τις ενστάσεις

Κοινωνικό μέρισμα πότε πληρώνεται: Τότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ, τι γίνεται με τις ενστάσεις

Κοινωνικό μέρισμα πότε πληρώνεται: Παράταση για τις ενστάσεις, δείτε την καταληκτική ημερομηνία. Πότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ.

Κοινωνικό μέρισμα πότε πληρώνεται: Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα 2019, οι τράπεζες έχουν αναλάβει την καταβολή των ποσών στους δικαιούχους. Το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ κανονικά θα καταβληθεί σήμερα Δευτέρα 30/12 στους λογαριασμούς των δικαιούχων, κάτι που επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Για τις όποιες καθυστερήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέρριψε τις ευθύνες στις Τράπεζες, ξεκαθαρίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση θα έχει τελειώσει η διαδικασία μέχρι τις 31 του μηνός».

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής που έκλεισε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, είχαν εγκριθεί 267.342 αιτήσεις για τη χορήγηση φετινού κοινωνικού μερίσματος, περίπου 1 εκατομμύριο λιγότερες από πέρυσι, καθώς άλλαξε η πολιτική και το κονδύλι δόθηκε σε άλλες προτεραιότητες, όπως για παράδειγμα 200 εκατομμύρια προς την ΔΕΗ για να καλυφθούν οι αυξήσεις μισθών των διευθυντικών στελεχών και οι εθελούσιες αποχωρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας www.koinonikomerisma.gr, η πλατφόρμα πρόκειται να παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Ιανουαρίου προκειμένου το διάστημα αυτό να υποβληθούν ενστάσεις από πολίτες, οι οποίοι εφόσον το δικαιούνται θα το λάβουν στις αρχές του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δικαιούχοι των 700 ευρώ είναι οικογένειες με 4 παιδιά και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, οικογένειες με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ, οικογένειες με δύο γονείς άνεργους και ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ και οικογένειες με ΑμεΑ χωρίς εισοδηματικό - ηλικιακό κριτήριο.

Τι ισχύει για τις ενστάσεις

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών απέστειλαν στη ΔΙΑΣ τον κατάλογο των δικαιούχων της έκτακτης ενίσχυσης, για να αρχίσουν οι τράπεζες να καταβάλλουν τα χρήματα από τη Δευτέρα και η διαδικασία να ολοκληρωθεί το αργότερο έως την τελευταία ημέρα του χρόνου. Παράλληλα, θα διενεργηθεί διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων που απορρίφθηκαν, ώστε να διαπιστωθεί μήπως συμπεριλαμβάνονται σ' αυτές δικαιούχοι οι οποίοι προστέθηκαν στο συμπληρωματικό αρχείο που ανέβηκε την περασμένη Δευτέρα στην πλατφόρμα. Πρόκειται για δικαιούχους οι οποίοι:

α) είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται η εκπρόθεσμη δήλωσή τους από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και έτσι να μην πιστοποιείται η 7ετής παραμονή τους στην Ελλάδα,

β) δεν είχαν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις τους το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν οι αιτήσεις κυρίως νοικοκυριών με εξαρτώμενα μέλη ΑμεΑ.

Τα αιτήματα των ενστάσεων συγκεντρώνονται από την ΗΔΙΚΑ και θα διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ για περαιτέρω επεξεργασία. Εξαιρούνται περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω προβλήματος στον ΙΒΑΝ και οι οποίες έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης. Όσοι υποβάλουν ένσταση η οποία θα κριθεί βάσιμη, θα εισπράξουν το μέρισμα στις αρχές του έτους, όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.