Επίδομα θέρμανσης 2019 κοινωνικό μέρισμα: Ξεκίνησε η καταβολή των χρημάτων

Επίδομα θέρμανσης 2019 κοινωνικό μέρισμα: Ξεκίνησε η καταβολή των χρημάτων

Επίδομα θέρμανσης 2019 κοινωνικό μέρισμα: Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων άρχισαν σταδιακά να μπαίνουν τα χρήματα από το απόγευμα της Δευτέρας.

Επίδομα θέρμανσης 2019 κοινωνικό μέρισμα: Ξεκίνησε σταδιακά από το απόγευμα της Δευτέρας η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος με την πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων. Παράλληλα, καταβάλλεται και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών που το δικαιούνται. Ειδικότερα, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί σε περισσότερα από 267.000 νοικοκυριά που υπέβαλαν αίτηση η οποία εγκρίθηκε στην ιστοσελίδα του κοινωνικού μερίσματος. Σημειώνεται, ότι ως τις 15 Ιανουαρίου μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις από νοικοκυριά που η αίτηση τους απορρίφθηκε, προκειμένου να λάβουν εφόσον το δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί σε 602.000 νοικοκυριά.

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, χιλιάδες δικαιούχοι, όπως ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση, έχουν απορριφθεί χωρίς εξήγηση. Επίσης, υπήρξαν πολλές καταγγελίες για αποκλεισμό ΑμεΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από 265.000 αιτήσεις για τη χορήγηση του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος συγκέντρωσε η ΗΔΙΚΑ μέσα στις δύο πρώτες ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας. Ωστόσο, από αυτές, εγκρίσεις χορήγησης δόθηκαν μόλις στις 44.000, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες να μένουν με την… απορία και να κατακλύζουν τηλεφωνικό κέντρο τόσο της ΗΔΙΚΑ όσο και της ΑΑΔΕ που ετοίμασε τις λίστες των δικαιούχων. Δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι 253.000 νοικοκυριά, με το βοήθημα να υπολογίζεται στα 700 ευρώ. Στα 253.000 νοικοκυριά που θα λάβουν την ενίσχυση των 700 ευρώ περιλαμβάνονται περισσότερα από 112.000 μέλη ΑμεΑ και πάνω από 350.000 παιδιά. Παράλληλα, δεν αντέχει σε κριτική η σύγκριση ανάμεσα στα χρήματα που διατέθηκαν το 2016, 2017 και 2018 επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ για το κοινωνικό μέρισμα και σε αυτά που δίνει φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ. Πιο αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 έδωσε 629 εκατομμύρια ευρώ σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. 750 εκατομμύρια ευρώ σε 3.650.000 δικαιούχους το 2017 και 790 εκατομμύρια ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους το 2018. Μάλιστα τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Χρήστος Σταϊκούρας ως υπεύθυνος τομεάρχης Οικονομικών, έκαναν λόγο για "ψίχουλα του ΣΥΡΙΖΑ", ενώ τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ θα δώσει κουτσουρεμένο κοινωνικό μέρισμα 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη, συνολικού ποσού μόλις 175 εκατ. ευρώ. 


Επίδομα θέρμανσης 

Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο προκαταβάλλεται, ξεπέρασε τελικά τα 84 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 68 εκατομμυρίων ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί αυξημένο κατά 20 εκατομμύρια ευρώ από πέρυσι και ποσό θα διανεμηθεί στους δικαιούχους πριν από το τέλος του 2019. Ήταν πάνω από 600.000 οι αιτήσεις δικαιούχων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή 100.000 περισσότερες από πέρυσι, οι οποίες εγκρίθηκαν και θα λάβουν το επίδομα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 τις προσεχείς ημέρες. Η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2019/2020 ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου.

Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στη σχετική εφαρμογή του TAXISNET, αρκεί να έχει συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 την αίτηση και θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, αλλιώς θα επιστρέφεται. Για τις πολυκατοικίες ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας - ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής. Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά -κλειστά -τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. 
Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1.000, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής, όταν θα έχουν υποβληθεί όλες οι αιτήσεις από τους δικαιούχους. Πριν προβείτε στην ενεργοποίηση της δυνατότητας πληρωμής, επιβεβαιώστε την ορθή υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων. Η αίτησή τους είναι σωστή μόνο όταν δίπλα στα στοιχεία τους υπάρχει η ένδειξη «Υπάρχει αίτηση».

Στα παραστατικά των αγορών πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία του Α.Φ.Μ. και του αριθμού κοινόχρηστης παροχής της Δ.Ε.Η. θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στην Εφαρμογή Διαχείρισης Χιλιοστών Θέρμανσης. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί Α.Φ.Μ. για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν τον Α.Φ.Μ., θα πρέπει να ορίσετε τον Α.Φ.Μ. αυτόν στα στοιχεία της πολυκατοικίας, επιλέγοντας το σχετικό δεσμό «Ορισμός Α.Φ.Μ.». Ο Α.Φ.Μ. πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, ούτε και να διαγραφεί. Προσοχή πρέπει να δοθεί ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί Α.Φ.Μ. πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. του διαχειριστή. Η τιμή προκύπτει με βάση τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ και είναι φθηνότερη σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 αλλά και με την τιμή που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά (1,079 ευρώ). Σημειώνεται ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στα χρόνια των μνημονίων μειώθηκε κατά 70%.