13η σύνταξη: Παρότι η ΝΔ είχε ψηφίσει το συγκεκριμένο μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, που είχε νομοθετήσειη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το νέο ασφαλιστικό η συγκεκριμένη παροχή δεν θα ξαναδοθεί όπως αποκάλυψε ο υπουργός. Ερωτηθείς σχετικά, ο Γ Βρούτσης υποστήριξε ότι δεν δόθηκε ποτέ 13η σύνταξη, χαρακτηρίζονταςπροεκλογική εξαπάτηση για να εξαγορασθεί ηεκλογική συνείδηση των συνταξιούχων, την παροχή του περασμένου Μαίου. Άλλωστε, όπως είπε, το απαιτούμενοποσό για πλήρη 13η σύνταξη ανέρχεται στα 2,3 δις, το οποίο δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το ποσό που δόθηκετο 2019 (γύρω στα 900 εκατ) παραμένει στο σύστημα και θα διατεθεί ως μόνιμη συνταξιοδοτική δαπάνη. Επειδή, όπως είπε, δεν γίνονται μαγικά, αυτό θα είναι το ποσό με το οποίο θα καλυφθούν οι επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις. Δηλαδή το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλλει ενισχυτικά στο ασφαλιστικό σύστημα το 0.5% του ΑΕΠ διαχρονικά, πουσημαίνει γύρω στο1 δισ το 2020.

Συντάξεις: Οι προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού

Μέσα στο μήνα θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό δήλωσε το πρωί στο Open TV o υπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι στόχος είναι να επανέλθει η εμπιστοσύνη, να εμπιστευτούν όλοι τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, να καλλιεργήσουμε σε όλους ασφαλιστική συνείδηση γιατί το έχουν χάσει.

Συγκεκριμένα ο Γ. Βρούτσης ανέφερε: «Αυτό που θα έρθει είναι χτισμένοσε δομές, κανόνες,σεπυλώνες που προϋπάρχουν ήδη. Ό,τι είναι σταθερό το κρατάμε κι αυτό που επιβάλλει και το ΣτΕ αλλά κι αυτό που κι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάει θετικότερα το αλλάζουμε. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε και μία αναλογιστική μελέτη που θα δώσει την εμπιστοσύνη ότι το Ασφαλιστικό είναι βιώσιμο μέχρι το 2070 και ταυτόχρονα θα έχουμε μια μελέτη από το οικονομικό Πανεπιστήμιο που δείχνει την επάρκεια των συντάξεων, την οποία ζητάει και το ΣτΕ. Έτσι θα έχουμε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα σέβεται και το παρελθόν και λαμβάνει υπόψιν όλες τις κρίσιμες παραδοχές και το δημογραφικό».

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV

Για τις συντάξεις ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τσουβάλι με χρήματα παρκαρισμένα το οποίο θα ανοίξει και θα αρχίσουμε να μοιράζουμε λεφτά. Ναι πιστοποιώ ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις μόλις επανυπολογιστούν οι συντάξεις. Και εξήγησε:

Για τις μεν επικουρικές συντάξεις, ένας μεγάλος αριθμός, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα πάρουν 99,5 ευρώ μεσοσταθμικά και η διακύμανση στην αύξηση θα είναι από 5 έως 195 ευρώ. Κι αυτό αφορά όσους με τον προηγούμενο νόμο κόπηκαν οι συντάξεις τους στο άθροισμα κύριας κι επικουρικής στο ύψος 1.300 ευρώ, αυτό αλλάζει, απελευθερώνεται το ύψος της επικουρικής και αυτοί θα δουν αυξήσεις άμεσα στην τσέπη τους. Όλες οι επικουρικές που κόπηκαν θα επανέλθουν και θα επιστραφούν τα λεφτά από 1/10/2019 μετά την ψήφιση του νόμου και τον επανυπολογισμό των συντάξεων μέσα στο 2020.

Στις κύριες συντάξεις θα υπάρχει αναλογιστική μελέτη και θα υπάρχει αύξηση των ποσοστό αναπλήρωσης μέσα σε δημοσιονομικό πλαίσιο. Κι αυτό, όπως είπε, αφορά από τα 33 έτη ασφάλισης και μετά ενώ άφησε ένα παράθυρο να ξεκινήσει και από τα 30 έτη.

Γεωργιάδης: Λεφτά για 13η σύνταξη δεν υπάρχουν

Υπενθυμίζεται ότι χθες, όταν διατυπώθηκε επίμαχη ερώτηση από τη δημοσιογράφο, ο υπουργός Οικονομίας, Άδωνις Γεωργιάδης αρχικά «δεν αναγνώρισε» την ύπαρξη 13ης σύνταξης κι εν συνεχεία δήλωσε πως «τα λεφτά για την 13η σύνταξη δεν υπάρχουν». Αναλυτικότερα είπε ότι «για να δοθεί πλήρης σύνταξη χρειάζεται 1,5 δισ. ευρώ. Οπότε τα 900 εκατομμύρια που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό μόνο ως επίδομα μπορούν να χαρακτηριστούν». Την ίδια ώρα, ο κ. Γεωργιάδης εγκάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για τη ρητορική τους και είπε πως τα 900 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό δεν μπορούν να πάνε για συντάξεις, παρά μόνο μπορούν να δοθούν ως επίδομα.

Το γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη. Μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε «πως δεν υπάρχουν λεφτά» για την χορήγηση της 13ης σύνταξης, μόνιμο μέτρο που είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά από την έξοδο από τα μνημόνια. Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία επίσης είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πλέον σαφές πως η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επιστροφή στις μνημονιακές πολιτικές ακόμα και χωρίς μνημόνια.».