Χρηματιστήριο σήμερα 8 Ιανουαρίου: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η αναζωπύρωση των φόβων ανάφλεξης μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράν μάλλον δίνουν την αφορμή στην ελληνική αγορά καθώς η πραγματική αιτία είναι τα μηνύματα από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, που δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό όσον αφορά στη στάση των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική διένεξη.

Οι διεθνείς εξελίξεις και η κλιμάκωση της έντασης επηρεάζουν δυσμενώς όλες τις αγορές, αλλά δεν επαρκούν ως δικαιολογία για τη μεγάλη πτώση στο ΧΑ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες (DAX, FT110, CAC40 κλπ) χάνουν αυτή την ώρα μόλις 0,30%, στο ΧΑ οι απώλειες του Γενικού Δείκτη υπερβαίνουν το 1,70%, και ο τραπεζικός Δείκτης βυθίζεται στο -3,50%, έχοντας μάλιστα σημειώσει νωρίτερα χαμηλό -4,81%.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png

Οι κινήσεις των funds

«Κατακόκκινο» το ταμπλό, καθώς πιέσεις εκδηλώνονται σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις κατηγορίες μετοχών. Ενδεικτικό του κλίματος και των τάσεων που διαμορφώνονται είναι το γεγονός ότι από τις 45 μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μόνο 2 κινούνται με θετικό πρόσημο. Η έντονη συναλλακτική κίνηση, ο αυξημένος τζίρος (27 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες) και οι μεταβιβάσεις πακέτων δείχνουν ότι πολλά χαρτοφυλάκια σπεύδουν να αναδιαρθρώσουν τοποθετήσεις τους, με βάση τις προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της αγοράς και τις γενικότερες εξελίξεις που διαμορφώνουν το ρίσκο χώρας.

Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση της μεταβλητότητας τις επόμενες μέρες. Αρνητική ένδειξη η υποχώρηση του ΓΔ κάτω από τις 920 μονάδες, που είχαν αποτελέσει πρόσκαιρη στήριξη και σημείο αναφοράς τις προηγούμενες μέρες. Σε δοκιμασία μπαίνει τώρα η δεύτερη χαμηλότερη στήριξη στις 910 μονάδες. Σε περίπτωση διάσπασης της η καθοδική κίνηση μπορεί να ανακοπεί στις 900.

Μετοχές και δείκτες

Υποχωρώντας κατά 1,70% ο Γενικός Δείκτης κινείται αυτή την ώρα στις 909 μονάδες. Νωρίτερα σημείωσε χαμηλό -2,15% στις 904,84. Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 1,65% στις 2.270 μονάδες. «Βουτιά» -3,50% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank -5,3%, Εθνική -4,2%, Attica -2,8%, Πειραιώς και Alpha -2%. Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον ο Σαράντης (+1,2%) και χωρίς μεταβολή η Coca-Cola (+0,2%). Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Ελλάκτωρ -3%, ΔΕΗ -2,8%, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lamda -2.5%, ΑΔΜΗΕ -2%, ΟΤΕ και Motor Oil -1,7%. Στα mid caps Ιντρακάτ -3,5%, Intracom -3%, MIG και Πλαίσιο -2,7%, Profile και Ιασώ -2,1%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις