ΑΑΔΕ: Συνταξιούχοι βουλευτές... ξέχασαν να δηλώσουν αναδρομικά χιλιάδων ευρώ [vid]

ΑΑΔΕ: Συνταξιούχοι βουλευτές... ξέχασαν να δηλώσουν αναδρομικά χιλιάδων ευρώ [vid]

ΑΑΔΕ: Συνταξιούχοι βουλευτές και δικαστικοί ξέχασαν να δηλώσουν αναδρομικά

ΑΑΔΕ: Δικαστικοί, βουλευτές και εφοριακοί είναι ανάμεσα στους... ξεχασιάρηδες συνταξιούχους που παρέλειψαν να δηλώσουν εισοδήματα 330 με 350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφ. Συν. οι εν λόγω συνταξιούχοι ανήκουν στους 71.000 συνταξιούχους που ξέχασαν να δηλώσουν τα αναδρομικά που έλαβαν το 2013. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι βουλευτές όχι μόνο δεν δήλωσαν τα αναδρομικά που έλαβαν, αλλά στο παρελθόν είχαν παραιτηθεί από αυτές τις διεκδικήσεις ύστερα από γενικότερη κατακραυγή και κατόπιν παρότρυνσης του τότε προέδρου της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Όλα ξεκίνησαν όταν η ΑΑΔΕ απέστειλε στις ΔΟΥ έγγραφο στις 18 Δεκεμβρίου του 2019 για να εξετάσουν υποθέσεις που κινδύνευαν να παραγραφούν. Η ΑΑΔΕ εξέτασε πάνω από 155.000 τέτοιες υποθέσεις φορολογούμενων σε σύνολο 190.000 που είχαν λάβει αναδρομικά.Οι 35.000 δεν εξετάστηκαν γιατί το ποσό του φόρου που προέκυπτε ήταν σχεδόν μηδενικό. Από τις 155.000 υποθέσεις κρίθηκε ότι απαιτείται επανεκκαθάριση σε 71.000 λόγω των υψηλότερων ποσών φόρου που αντιστοιχούσαν σε αυτές και δεν είχαν καταβληθεί. Για τις υπόλοιπες υποθέσεις που εξετάστηκαν, αλλά δεν έγινε εκκαθάριση διαπιστώθηκε ότι είχαν υποβληθεί συμπληρωματικές δηλώσεις και είχε καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης είχε ζητήσει από τους συνταξιούχους βουλευτές να μην λάβουν τα αναδρομικά:

Όσοι δεν δήλωσαν τα αναδρομικά θα μπορούν να κάνουν χρήση της νέας πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, αποπληρώνοντας τα χρέη τους σε έως και 24 δόσεις. Μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του φόρου και εφόσον οι υπόχρεοι δεν σπεύσουν να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης, οι αρχές θα προχωρήσουν στην κατάσχεση των τραπεζικών τους λογαριασμών ή της ακίνητης περιουσίας τους, εφόσον διαθέτουν.