Κοινωνικό μέρισμα 2019: Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλετε ένσταση

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλετε ένσταση

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για όσους θελήσουν να υποβάλουν ένσταση, προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα 2019Η σχετική προθεσμία λήγει στις 15 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 2/89030/ΔΛΤΠ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

Τα αιτήματα ένστασης συγκεντρώνονται από την ΗΔΙΚΑ και θα διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ για περαιτέρω επεξεργασία. Στόχος είναι να εξεταστούν άμεσα, ώστε να δοθούν τα περίπου 28 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα σε έως 40.000 δικαιούχους αιτήσεων που αναμένεται να εγκριθούν ακόμη για το Κοινωνικό Μέρισμα 2019 μέσα από την διαδικασία των ενστάσεων. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 267.342 αιτήσεις και έχουν δοθεί στους δικαιούχους πάνω από 187 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός αφορά περίπου 307.000 δικαιούχους.Υπενθυμίζεται ότι είχαν υπάρξει πολλές αντιδράσεις από άτομα με αναπηρία, δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ, τα οποία απορρίπτονταν από το σύστημα. Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, είπε ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα λάβουν τελικά το κοινωνικό μέρισμα. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, έγιναν διορθωτικές κινήσεις από την ΗΔΙΚΑ και έτσι ένα μέρος από όσους έχουν κάνει ένσταση μέσω της πλατφόρμας μπορεί πλέον να δουν ότι είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

Η ΑΑΔΕ ανανέωσε τη λίστα των τελικών δικαιούχων σε μια προσπάθεια να διορθώσει τα λάθη και τις παραλήψεις που έχουν αποκλείσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ειδικά γονέων με παιδιά ΑμεΑ. Δικαιούχοι που δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών, είναι οι περισσότεροι καθώς ενώ ήταν γνωστό στις φορολογικές αρχές ότι δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή του στις δηλώσεις, το είχαν βάλει ως προϋπόθεση. Βάσει νομοθεσίας η απόκτηση ΑΦΜ από ΑμΕΑ είναι υποχρεωτική από την στιγμή που γίνονται δικαιούχοι προνοιακού επιδόματος, προσθέτοντας όμως άλλη μια γραφειοκρατική ταλαιπωρία που δεν υπήρχε και απέρριψε χιλιάδες πολίτες από τα συστήματα του κοινωνικού μερίσματος.