Φυσικό αέριο: Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο αλλά και νοτίως της Κρήτης σύμφωνα με τις μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας οι μελέτες σε ανεξερεύνητες περιοχές στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης εντόπισαν γεωλογικές δομές που μοιάζουν με εκείνες των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Ζορ στην Αίγυπτο και Λεβιάθαν στο Ισραήλ.

Η εν λόγω περιοχή μάλιστα γειτνιάζει με άλλη που έχει παραχωρηθεί στην κοινορπαξία των ΕΛΠΕ- Total- Exxon Mobil και στην οποία επίσης υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα. επιπλέον γειτνιάζει τουλάχιστον με τις περιοχές που καλύπτει η άκυρη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης. Η κυβέρνηση πάντως τηρεί χαμηλούς τόνους γιατί τα τελικά συμπεράσματα μπορεί να επιβεβαιωθούν μόνο από γεωτρήσεις και η περιοχή στην οποία αναφέρεται η μελέτη δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί.

Τα κοιτάσματα τύπου Λεβιάθαν και Zoρ

σύμφωνα με την Καθημερινή η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως στέλεχος των ΕΛΠΕ σε κλειστή συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες, δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κ.μ. αερίου, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για 70 χρόνια, δεδομένου ότι η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως περί τα 4 δισ. κ.μ. αερίου.

Στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, η ΕΔΕΥ έχει εντοπίσει, με βάση γεωφυσικές-γεωλογικές μελέτες, περισσότερους από 30 στόχους με ποσότητες φυσικού αερίου που κυμαίνονται μεταξύ 70 και 90 τρισ. κυβ. ποδών (2-2,55 τρισ. Μ3). Αντίστοιχα, τα εκτιμώμενα αποθέματα αργού από τις θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου και τις χερσαίες παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας εκτιμώνται σε 2 δισ. βαρέλια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις