Ρύθμιση οφειλών: Την ώρα που η εφαρμογή της νέας πάγιας ρύθμισης των 24/48 δόσεων και το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους οφειλέτες που έχουν αρρύθμιστες οφειλές να ενταχθούν στις 12/24 δόσεις και όταν ανοίξει η νέα πλατφόρμα θα μεταταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ διαπιστώνοντας τις δυσκολίες στην κατασκευή της πλατφόρμας που θα υποστηρίξει τη νέα πάγια ρύθμιση, προκειμένου να ανακοπεί η αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών, καλούν τους οφειλέτες, που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε καμία από τις τρέχουσες ρυθμίσεις, να ενταχθούν στην παλιά πάγια ρύθμιση των 12/24 δόσεων, με την υπόσχεση ότι, όταν τεθεί σε εφαρμογή η νέα πάγια ρύθμιση θα μεταταχθούν σε αυτή και το ποσό που θα απομένει θα ρυθμιστεί μέχρι και σε 24 ή 48 δόσεις.

Χρέη: Στον «πάγο» μέχρι τον Απρίλιο η νέα πάγια ρύθμιση για τους οφειλέτες – Αυτές είναι οι παγίδες που κρύβει

Η κίνηση αυτή ανοίγει παράθυρο για τη μετάταξη στη νέα πάγια ρύθμιση των διπλάσιων δόσεων και για όσους είναι ήδη στην ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Η συγκεκριμένη κατηγορία των οφειλετών, μέχρι στιγμής, αδικείται, καθώς ενώ έσπευσαν και ρύθμισαν τα χρέη τους σε 12 ή 24 δόσεις, διαπιστώνουν ότι αυτοί που δεν μπήκαν σε καμία ρύθμιση θα έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε διπλάσιο αριθμό δόσεων.

αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι ενώ στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου προβλεπόταν η μετάταξη στη νέα πάγια ρύθμιση των οφειλετών που θα είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 12/24 δόσεων, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή η διάταξη αποσύρθηκε για άγνωστο λόγο. Τώρα, μετά ανοίγεται παράθυρο για την ένταξή του στη νέα ρύθμιση, αλλά απομένει η οριστικοποίηση της απόφασης.

Εφορία: Έρχονται οι 24 δόσεις – Αυτοί είναι οι όροι για τη νέα ρύθμιση οφειλών

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι παλινωδίες αυτές και η καθυστέρηση της εφαρμογής της νέας ρύθμισης, οδηγούν σε μπλακ άουτ στα δημόσια έσοδα. Από τις αρχές Νοεμβρίου που δημοσιοποιήθηκε η νέα πάγια ρύθμιση η οποία θα ετίθετο σε ισχύ από την 1-01-2020, όποιος είχε ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και δεν τα είχε εντάξει σε καμία ρύθμιση, δεν έκανε καμία κίνηση και περίμενε την νέα ρύθμιση αφού θα προσέφερε καλύτερους όρους αποπληρωμής. Έτσι τα χρέη προς το δημόσιο ενώ, είχαν μια πτωτική πορεία μέχρι και τον Σεπτέμβριο, στη συνέχεια παρουσιάζουν αύξηση.

Υπενθυμίζεται ότι η «παλαιά» πάγια ρύθμιση (η οποία ισχύει ακόμα) προβλέπει τη ρύθμιση σε 12 δόσεις για τις οφειλές που προκύπτουν από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ. και σε έως 24 δόσεις για τα χρέη που προκύπτουν από έκτακτους λόγους όπως φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα της Εφορίας κ.λπ. Με τη νέα πάγια ρύθμιση, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ, οι δόσεις διπλασιάζονται σε έως 24 και 48 αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις