Προμήθειες τραπεζών: Χάρη στις χρεωστικές αυξήσεις επί των υπηρεσιών που μας προσφέρουν οι τράπεζες, για το 2019 εκτιμάται ότι οι εισπράξεις τους ξεπέρασαν το 1,5 δις.Το ποσό αναφέρεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες [Εθνική, Πειραιώς,Eurobank και Alpha Bank].Την ίδια ώρα,μηδενίζουν τα επιτόκια των καταθέσεών τους.

Για κάποιες από τις αυξήσεις που έκαναν, η νομιμότητά τους τέθηκε υπό αμφισβήτηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου έλεγχο με αιφνιδιαστικές «εφόδους» στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών.
Παρ΄ όλα αυτά οι «σκοτεινές» προμήθειες [μερικές εμφανίζονται στα «ψιλά γράμματα» που υπογράφει ο πελάτης] συνεχίζονται.Το πιο πρόσφατο κρούσμα, που έγινε ευρέως γνωστό και προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η χρέωση 5 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, ανήμερα πρωτοχρονιάς στους πελάτες του e-banking «ως προμήθεια εγγραφής». H τράπεζα αναγκάστηκε να πάρει πίσω την χρέωση αυτή μετά από παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη.


–Τράπεζα Πειραιώς: Δυσάρεστη έκπληξη Πρωτοχρονιάς για χιλιάδες πελάτες

–Τράπεζα Πειραιώς: Σε ποιους πελάτες της επιστρέφει 5 ευρώ


Για τη νέα χρονιά η πορεία των επιτοκίων καταθέσεων δεν αναμένεται να αντιστραφεί. Άλλωστε στις περισσότερες χώρες του ευρώ οι τράπεζες δραστηριοποιούνται σε περιβάλλον «αρνητικών επιτοκίων», το οποίο αργά αλλά σταθερά μεταφέρεται και στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τοsite«emea»: «Ήδη το Ελληνικό Δημόσιο προσφέρει αρνητικά επιτόκια στα τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια. Είναι αναμενόμενο ότι θα ακολουθήσουν και οι τράπεζες, εφόσον συνεχιστεί η ίδια πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και διαμορφωθεί το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον (μείωση των κόκκινων δανείων, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των ίδιων των τραπεζών). Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός δήλωσε πρόσφατα ότι το 2020 οι τράπεζες θα μειώσουν τα “κόκκινα” δάνειά τους κατά 30 δισ. ευρώ ή κατά 40% του συνολικού όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.