Αποχή συμβολαιογράφων 2020: Εκατοντάδες συμβόλαια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα, αγοραπωλησίες έχουν παγώσει, προθεσμίες για αποδοχή κληρονομιών χάνονται, ενώ οι φορολογούμενοι βλέπουν να λήγουν τα αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας που έλαβαν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς να έχουν υπογράψει τα συμβόλαια. Οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τα καθήκοντά τους αντιδρώντας στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες καθίστανται αρμόδιοι για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων και βεβαίωσης του φόρου.

Μάλιστα, το πρόβλημα επιτείνεται την ώρα που οι μεταβιβάσεις βρίσκονται σε έξαρση, καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν να προλάβουν τη νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να γλιτώσουν από την πληρωμή έξτρα φόρων και φουσκωμένων εξόδων. Μάλιστα, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το 2019 οι μεταβιβάσεις ακινήτων εκτοξεύτηκαν, με τους συμβολαιογράφους να αναφέρουν πως άγγιξαν τα επίπεδα του 2010, δηλαδή πριν ξεκινήσει η κατάρρευση της κτηματαγοράς. Περισσότερα από 28.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια πέρυσι, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο επικρατούσε το αδιαχώρητο στα τμήματα Φορολογίας Κεφαλαίου των ΔΟΥ από τους φορολογουμένους που έτρεξαν να μεταβιβάσουν ακίνητα πριν από την Πρωτοχρονιά.

Αυτοί κινδυνεύουν με πλειστηριασμό: Δείτε ποιες κατοικίες μπαίνουν στο σφυρί μετά τις 30 Απριλίου [vid & pic]

Η αποχή των συμβολαιογράφων αδρανοποίησε και το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ετοιμάζει σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» νομοθετικές βελτιώσεις στο νέο καθεστώς ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος Ιανουαρίου. Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν προ ημερών οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Γιώργου Ρούσκα, ο υφυπουργός έδειξε διάθεση εξεύρεσης λύσης και συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Ο συμβολαιογράφος, με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, θα ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο για την ταύτιση των προσδιοριστικών στοιχείων του ακινήτου με αυτά που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο.
  • Δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο στον συμβολαιογράφο, εφόσον δεν υπάρχει ζημία του ελληνικού δημοσίου, ενώ θα αλλάξει η έννοια της φορολογικής ταυτότητας ακινήτου. Τα πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο 36 του νόμου 4646/2019 θα επανεξεταστούν και θα αναθεωρηθούν. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 100 έως 1.000 ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη.
  • Οι υπεύθυνες δηλώσεις για τον χρόνο απόκτησης ακινήτου και υποχρέωσης δήλωσης αυτού στον ΕΝΦΙΑ θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν σε ελάχιστες περιπτώσεις, τη στιγμή που το περιεχόμενό τους προκύπτει από το συμβολαιογραφικό έγγραφο.
  • Η υποχρέωση αποστολής του συμβολαίου εντός δεκαπέντε ημερών προς τη φορολογική αρχή που προβλέπει ο νέος νόμος θα μετατεθεί στο τέλος του επόμενου μήνα.
  • Στο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προβλέπεται και υλοποιείται η εισαγωγή των Τιμών Ζωνών, όπως αυτές απεικονίζονται στο σχετικό έντυπο Ε9, τις οποίες και ο συμβολαιογράφος ελέγχει, όπως κάνει μέχρι σήμερα, και φροντίζει να ταυτίζονται με την περιγραφή του ακινήτου στο συμβόλαιο που συντάσσει.
  • Ουδεμία εμπλοκή φέρει ο συμβολαιογράφος σε σχέση με τη χορήγηση απαλλαγής πρώτης κατοικίας, καθώς και στην τελευταία επίδειξη της εφαρμογής έχει ήδη υλοποιηθεί η απεμπλοκή του από οποιαδήποτε «κρίση» και ευθύνη, τα δε απαιτούμενα στοιχεία τα ελέγχει η διοίκηση και οποιοδήποτε συμπληρωματικό ζητηθεί «προσκομίζεται» από τον φορολογούμενο.
  • Πριν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν στην έδρα κάθε συμβολαιογραφικού συλλόγου σεμινάρια για τη χρήση της εφαρμογής, θα υπάρξει έντυπος οδηγός χρήσης, καθώς και ηλεκτρονικά μέσα αυτοματοποιημένης επίδειξης παραδειγμάτων. Έχει επίσης συμφωνηθεί η αμφίδρομη επικοινωνία και η βελτίωση της εφαρμογής με σχόλια και παρατηρήσεις των συμβολαιογράφων.
  • Με απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών θα καθοριστεί η αμοιβή του συμβολαιογράφου για μια σειρά ενεργειών που πραγματοποιεί για τον πωλητή.