Προστασία πρώτης κατοικίας: Ήταν 15 Ιανουαρίου του 2015, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στη Ρόδο διαμήνυσε «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», θέτοντας θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.Φωτογραφία από προεκλογική ομιλία του Α. Τσίπρα στη Ρόδο, όπου εκφώνησε το σύνθημα


Προχθές, ο ΥπουργόςΑνάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης, από το Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ ξεκαθαρίζει ότι η περίοδος χάριτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας φθάνει στο τέλος της. Συγκεκριμένα δηλώνει: «Το πλαίσιο απόλυτης προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν θα υπάρχει μετά τις 30 Απριλίου. Εγώ το λέω από σήμερα γιατί δεν θέλω να χαλάμε τις καρδιές μας».

Εμείς, το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι αυτή την πολιτική εψήφισαν στην πλειοψηφία τους. Και η πλειοψηφία δεν ανήκει στην αστική τάξη. Επίσης 4 μόλις χρόνια μετά την οικονομική καταστροφή της χώρας, δεν μπορούμε να μιλάμε για παραπλάνηση.

Τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που αφορούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία στο διάστημα από 1 Ιουλίου 2019 μέχρι 10 Ιανουάριου 2020,δημοσιοποιήθηκαν χθες.

  • Στην πλατφόρμα έχουν εισέλθει 59.802 ενδιαφερόμενοι χρήστες, κι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης.
  • Για την άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου συναίνεσαν 39.689
  • Έχουν υποβληθεί 1.548 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες
  • Έχουν δοθεί 491 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες
  • Έχουν ήδη αποδεχθεί 172 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
  • Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 88 πολίτες.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να είναιαυστηρότεροδιότι αν και θα δίνει την ευκαιρία για μια νέα αρχή σε οφειλέτες, αυτοί θα πρέπει ναρευστοποιούντην περιουσία που έχουν στην κατοχή τους, ώστε να μπουν σε ρυθμίσεις για τα υπόλοιπα των οφειλών τους.