Αναδρομικά συνταξιούχων: Θα δοθούν σε μία δόση, λέει ο Γιάννης Βρούτσης [vid]

Αναδρομικά συνταξιούχων: Θα δοθούν σε μία δόση, λέει ο Γιάννης Βρούτσης [vid]

Αναδρομικά συνταξιούχων: Εφάπαξ θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους από 1ης Οκτωβρίου 2019, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ο κ. Βρούτσης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, παρουσίασε το νέο ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση έως την Τρίτη. Όπως τόνισε, το νέο ασφαλιστικό είναι απολύτως ασφαλές και βιώσιμο έως και το 2070 ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις. Οι ωφελημένοι θα αγγίξουν, μάλιστα, το ένα εκατομμύριο, σημείωσε.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, όλοι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις, από τη στιγμή που έχουν συμπληρώσει 30 έτη εργασίας και 1 ημέρα. Η δεύτερη κατηγορία δικαιούχων που καλύπτει το νέο ασφαλιστικό, αφορά και όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Και αυτοί θα πάρουν επίσης αυξήσεις, είπε ακόμα ο κ. Βρούτσης. «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρο στον εργαζόμενο να παραμείνει στην εργασία για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις, είπε ότι «όσες συντάξεις ήταν πάνω από 1.300 είχαν κοπεί, επανέρχονται». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεσοσταθμική αύξηση είναι 95 ευρώ και μπορεί να φτάσει στα πιο ακραία παραδείγματα στα 250 ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η αναδρομικότητα θα είναι από την 1η Οκτωβρίου ενώ περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα είπε «πρώτα έρχεται ο νόμος στη Βουλή, βγαίνει το ΦΕΚ και από τότε πρέπει να γίνει επανυπολογισμός σε όλες τις συντάξεις και τότε όλα τα αναδρομικά θα καταβληθούν εφάπαξ σε μια δόση». Εκτίμησε, δε, ότι οι συνολικά ωφελημένοι από τον επανυπολογισμό θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο προσθέτοντας ότι ο επανυπολογισμός θα έχει ολοκληρωθεί γύρω στο Πάσχα.

«Καμία απλήρωτη σύνταξη από τα μέσα του 2020»

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ακόμα τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι «καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί από εδώ και πέρα» κάνοντας λόγο για νόμο-ελπίδα «που αλλάζει το στάτους του ασφαλιστικού συστήματος». Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι στα μέσα του 2022 δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμότητα από τις παλαιές συντάξεις που συνολικά έχουν ξεπεράσει τις 1.000.000. Διαβεβαίωσε δε, πως από τα μέσα του 2020 δεν θα υπάρχει καμία απλήρωτη σύνταξη. Πρόσθεσε ότι η παρακράτηση της σύνταξης σε όσους (συνταξιούχους) εργάζονται θα είναι πλέον μόνο 30%, ενώ επανέρχεται στο 70% η σύνταξη στους εργαζόμενους συνταξιούχους.