Νέες Ταυτότητες 2020: Αυξημένο κόστος φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει το Ελληνικό Δημόσιο καθώςμε φωτογραφική διάταξη εκτίναξαν το κόστος του διαγωνισμού. Έτσι από τα 350 – 400 εκατομμύρια ευρώ του διαγωνισμού επί ΣυΡιζΑ, εκτινάχτηκε στα 515 εκατομμύρια ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες το πόσο θα είναι ακόμα μεγαλύτερο και μπορεί να ξεπεράσει και τα 200 εκατομμύρια επιπλέον που απαιτείο νέος διαγωνισμό, κάτι φυσικά που δεν δικαιολογεί την τόσο μεγάληδιαφορά κόστους της έγχρωμης φωτογραφίας από την ασπρόμαυρη του προηγούμενου διαγωνισμού. Η ακύρωση μάλιστα του διαγωνισμού της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, 11 μέρες μετά τον σχηματισμό της. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ματαίωση κρίθηκε αναγκαία για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί τα νέα δελτία πρέπει να περιλαμβάνουν εκτός από τα στοιχεία της ταυτότητας «και όλα τα αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση». Δεύτερον, γιατί η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας μας απαιτεί την πρόβλεψη έγχρωμης φωτογραφίας.

Τον περασμένο μήνα, η ανακοίνωση της κυβέρνησης κατά το πρώτο επιχείρημα ακυρώθηκε τελικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε -και λογικά- πως η εισαγωγή των στοιχείων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν είναι νόμιμη, καθώς τα στοιχεία αυτά δεν είναι κρίσιμα για την απόδειξη της ταυτότητας των πολιτών. Επομένως, από τις δομικές αλλαγές, σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό, που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση πως ήταν απαραίτητο να γίνουν απέμεινε μόνο αυτή της έγχρωμης φωτογραφίας. Αλλαγή η οποία προχώρησε, αφού στις 21 Δεκεμβρίου η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τον νέο διαγωνισμό, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου, με προδιαγραφή την έγχρωμη φωτογραφία.

Στο θέμα επανέρχεται η εφημερίδα των Συντακτών επισημαίνοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ακυρώσει έτοιμο διαγωνισμό της προηγούμενης κυβέρνησης εγείρει μια σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο και τις προδιαγραφές διεξαγωγής του νέου διαγωνισμού:

  • Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε την πολυδάπανη επιλογή της έγχρωμης φωτογραφίας και μάλιστα σε αντίθεση με τις χώρες της ΕΕ;
  • Γιατί, εφόσον τα επιπλέον στοιχεία που ήθελε να προσθέσει απορρίφθηκαν από το ΣτΕ, η κυβέρνηση επέμεινε υποχρεώνοντας τους πολίτες να επιβαρυνθούν το κόστος της έγχρωμης φωτογραφίας και της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υπογραφής;
  • Γιατί ακύρωσε έναν διαγωνισμό που διέθετε όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές της ΕΕ και απευθύνονταν σε 25 ενεργές εταιρείες, επιλέγοντας τη λύση που περιορίζει τις επιλογές μόνον σε τρεις συγκεκριμένους υποψήφιους αναδόχους;

Το κόστος που προϋπολογίστηκε επί υπουργίας Γεροβασίλη με την άδεια του Ελεγκτικού συνεδρίου και την έγκριση του ΓΛΚ έφτανε τα 515 εκατομμύρια ευρώ για 10 εκατομμύρια δελτία. όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα τα χρήματα αυτά μπορεί να εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο δεν εκταμιεύονται και ο κάθε πολίτης ουσιαστικά πληρώνει απευθείας τον δικαιούχο που τα εκδίδει καταβάλλοντας το καθορισμένο παράβολο. Με την ασπρόμαυρη φωτογραφία κάθε πολίτης θα πλήρωνε λιγότερα από 7 ευρώ συν τα έξοδα των φωτογραφιών. Επιπλέον το νέο τσιπάκι θα διέθετε και τη δυνατότητα επέκτασης προκειμένου να διασφαλίζεται και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής για τους πολίτες που υποχρεωτικά λόγω επαγγέλματος διαθέτουν. Ο ανταγωνισμός των 25 εταιρειών έδινε τη δυνατότητα για χαμηλότερη τιμή με την τότε ηγεσία του υπουργείου Προ Πο να εκτιμά ότι η τελική προσφορά μπορεί να μην ξεπερνούσε τα 400 εκατομμύρια ευρώ ενώ έδινε και ένα πλεονέκτημα ασφαλείας σε περίπτωση βλάβης η χρεοκοπίας κάποιας εταιρείας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τις 28 χώρες της ΕΕ, οι 24 εκδίδουν δελτία ταυτότητας με ασπρόμαυρες φωτογραφίες και οι 23 από αυτές ακολουθούν την τεχνική της εγχάραξης με λέιζερ, με τις 10 από αυτές να χρησιμοποιούν συστήματα της τελευταίας πενταετίας. Τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακύρωσε τον διαγωνισμό και εξήγγειλε νέο αποσιωπώντας ότι και ο προηγούμενος που ακυρώθηκε πληρούσε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και μάλιστα γι αυτούς του λόγους όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το 2018 για πρώτη φορά η Ελλάδα πήρε τη Visa Waiver που είναι απαραίτητα για επίσκεψη στις ΗΠΑ και μάλιστα με διάρκεια δύο ετών κι όχι ενός.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την έγχρωμη φωτογραφία ήταν οι λόγοι ασφάλειας, επιχείρημα το οποίο όμως καταρρίπτεται αν αναλογιστεί κανείς ότι έγχρωμη ταυτότητα εκδίδουν μόνο η Γερμανία, η Μάλτα και η Ρουμανία. Η Γερμανία, μάλιστα, φαίνεται πως έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή καθαρά για εσωτερικούς λόγους, καθώς μία από τις τρεις εταιρίες που ειδικεύονται στην ψηφιακές ταυτότητες με έγχρωμη φωτογραφία είναι γερμανικών συμφερόντων με ειδικές και συμφέρουσες για το κράτος τιμές. Στην Ελλάδα μόνον τρεις εταιρείες μπορούν να αναλάβουν το έργο με τις δύο να είναι γαλλικές την ώρα που η Γαλλία εκδίδει ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Σε ό,τι αφορά δε το κόστος που θα επωμισθούν οι πολίτες λόγω της συγκεκριμένης επιλογής (έγχρωμη φωτογραφία + υποχρεωτική ηλεκτρονική υπογραφή) -σύμφωνα με το δημοσίευμα- μπορεί να φθάσει και τα 50 ευρώ ανά διετία.

Επίσης ερωτήματα υπάρχουν και για το κόστος της τεχνικής υποστήριξης που θα κληθεί να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου οι Αρχές να προβαίνουν στον έλεγχο των στοιχείων μιας νέας ταυτότητας.

Επίσης ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει επιβάρυνση από την καθυστέρηση μηνών στα χρονοδιαγράμματα, λόγω του νέου διαγωνισμού. Η απόφαση της Ε.Ε. για την κατασκευή νέων ταυτοτήτων λήφθηκε τον Νοέμβριο του 2018 και σε όλα τα κράτη-μέλη δόθηκε περιθώριο 24 μηνών. Το χρονικό περιθώριο, δηλαδή, εξαντλείται τον ερχόμενο Νοέμβριο και είναι άγνωστό αν η Ελλάδα τελικά αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες και κυρώσεις προσπαθώντας να εισαγάγει μια προδιαγραφή που αποδεικνύεται και κοστοβόρα και περιττή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις