Τραμπ Ευρώπη: Θα συζητήσουμε μια καλή εμπορική συμφωνία με τους Ευρωπαίους [vid]

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τραμπ Ευρώπη: Τι δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν, για την εμπορική συμφωνία.

Τραμπ Ευρώπη: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε συζητήσεις για μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο ίδιος δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Νταβός. «Θα συζητήσουμε μια καλή εμπορική συμφωνία» με τους Ευρωπαίους, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι έχει ακούσει να λένε ότι η επικεφαλής της Κομισιόν είναι «σκληρή διαπραγματεύτρια». Η πρόεδρος της Επιτροπής δηλώνει «πεπεισμένη» ότι μπορεί να διεξάγει «θετικές» συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για το εμπόριο, την τεχνολογία, τον ενεργειακό τομέα, καθώς και άλλα θέματα.

Μολονότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια εμπορική «εκεχειρία» με την Κίνα, οι σχέσεις τους με την ΕΕ στο θέμα αυτό παραμένουν παγωμένες. Πάντως, Ουάσινγκτον και Παρίσι συμφώνησαν να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» στην αντιπαράθεσή τους για την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και πολλούς αμερικανικούς κολοσσούς (Google, Facebook, Amazon). Οι ΗΠΑ απειλούσαν να απαντήσουν με επιπρόσθετους δασμούς σε γαλλικά προϊόντα, σύροντας σε αυτή τη διαμάχη όλη την ΕΕ.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι τεταμένες μετά την απόφαση της Γαλλίας και άλλων κρατών μελών για επιβολή φόρου κατά των ψηφιακών κολοσσών Google, Apple, Facebook και Amazon. Σε αντίποινα η Ουάσινγκτον προειδοποίησε για υπερφορολόγηση γαλλικών προϊόντων όπως η σαμπάνια και το ροκφόρ, ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε ωστόσο την εμπορική σύγκρουση με τη Γαλλία κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. «Έχουμε μια ελάσσονος σημασίας διαφορά και πιθανόν θα μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον μπλοκάρει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έχει δημιουργήσει νέο θέμα διένεξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση της εμπορικής άμυνας της ΕΕ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε χωρίς άμυνα, αν δεν είναι δυνατόν να αποσπάσουμε ικανοποιητική λύση» στον ΠΟΕ σε περίπτωση εμπορικής αντιδικίας, εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν. Οι ΗΠΑ, ιδιαίτερα επικριτικές απέναντι στον ΠΟΕ, αρνούνται εδώ και μήνες να διορίσουν νέους δικαστές στους κόλπους του εφετείου του διεθνούς οργάνου διευθέτησης διαφορών (ORD), αρμόδιου να ρυθμίζει τις εμπορικές αντιδικίες, και αυτό το όργανο έχει παραλύσει από τις 11 Δεκεμβρίου.