ΔάνειαΠλειστηριασμοί: Παρά την συνεχή πρόοδο που αναγνωρίστηκε, οι θεσμοί διαπίστωσαν εκ του αποτελέσματος ότι το μέτρο των πλειστηριασμών έχει μάλλον ατονήσει ενώ και οι τράπεζες δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα έπρεπε τις πωλήσεις πακέτων δανείων. Ειδικά για τους πλειστηριασμούς, η καθυστέρηση για το συγκεκριμένο εργαλείο θεωρήθηκε δικαιολογημένη λόγω της καθήλωσης των τιμών των ακινήτων. Τώρα, όμως που η αγορά δείχνει να ανακάμπτει σε επίπεδο τιμών οι πλειστηριασμοί σύμφωνα με τους θεσμούς μπορούν να έχουν αποτέλεσμα και θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Κατά την συζήτηση εξετάστηκε η πρόοδος στην εκκαθάριση των παλιών προτάσεων του παλιού νόμου Κατσέλη αλλά και του διαδόχου του νόμου Σταθάκη οι οποίες έφταναν τις 170.000 στα τέλη του περασμένου Απριλίου. Οι εκκρεμούσες αιτήσεις έχουν περιοριστεί μεν στις 45.000 αλλά και αυτός ο αριθμός θεωρείται μεγάλος. Επίσης άρχισε να συζητείται και το θέμα των άλλων 25.000- 30.000 αιτήσεων που αναμένεται να μείνουν σε εκκρεμότητα από το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας στο τέλος Απριλίου που θα αρχίσει η λειτουργίας του νέου πτωχευτικού.

Από την 1η Μαΐου έρχεται πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων. Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει καθολικά για όλους τους οφειλέτες, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και εάν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα. Εξαίρεση θα αποτελέσουν όσοι έχουν κάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση για να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.

Αίτημα των θεσμών είναι να υπάρξει πλαίσιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ιδιωτικής πτώχευσης, σε αντιστοιχία με όσα ισχύουν για τις επιχειρήσεις. Επίσης, θα δίνει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, υπό αυστηρά κριτήρια.

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο

Μια πρώτη συζήτηση έγινε και για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να είναι λειτουργικό το αργότερα από την 1η Μαΐου του 2020. ΟΙ θεσμοί ξεκαθάρισαν ότι το νέο πλαίσιο που θα καλύπτει και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία και – σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας – θα πρέπει αν προβλέπουν την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση των χρεών του σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η συζήτηση σε αυτό το θέμα τελείωσε στο ότι εφεξής θα υπάρχει συνεχής επαφή για την δημιουργία του νέου καθεστώτος για το ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο.

Τα δάνεια με κρατική εγγύηση

Ένα ακόμη θέμα των συναντήσεων ήταν και η διευθέτηση κόκκινων δανείων ύψους περίπου 2,1 δισ. ευρώ με την εγγύηση του δημοσίου η οποία όμως έχει καταπέσει. ¨Ήταν δάνεια που δίνονταν σε αναξιοπαθούντες από φυσικές καταστροφές οι οποίοι όμως κατά τεκμήριο τα άφηναν να μπουν σε καθυστέρηση καθώς υπήρχε η κρατική εγγύηση Οι Τράπεζες από την άλλη δεν έχουν «κοκκινίσει» τα δάνεια αυτά αφού έχουν την εγγύηση του δημοσίου, αλλά και το δημόσιο για δημοσιονομικούς λόγους δεν έχει πληρώσει για τις εγγυήσεις που έχει δώσει. Ως εκ τούτου αυτά τα δάνεια θα πρέπει να διευθετηθούν.

Συζητήθηκε τέλος και η ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής και η χρήση του από τις εμπορικές τράπεζες που αναμένεται να ξεκινήσει από την άνοιξη. Σήμερα θα γίνει μια συνολική ανασκόπηση των συναντήσεων των θεσμών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης και της 5ης αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις