Πλειστηριασμοί 2020: Το τέστ των δανειστών έχει τελική προθεσμία τον Μάιο και η δοκιμασία περιλαμβάνει πλειστηριασμούς χωρίς περιορισμούς για την πρώτη κατοικία, οι οποίοι συνδέονται με τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα ιδιωτών.

Σύμφωνα με το “Bloomberg”, απηχώντας το κλίμα που επικρατεί στην πλευρά των δανειστών, «η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να εισαγάγει ένα ενιαίο πλαίσιο αφερεγγυότητας και ιδίως την κατάργηση του νόμου που εμποδίζει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Η τρέχουσα ρύθμιση προστασίας θα λήξει τον Απρίλιο και η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της χώρας για ένα νέο πλαίσιο. Αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώσει επιτυχώς αυτό το έργο, τότε θα ζητήσει από τους πιστωτές της Ελλάδος για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει όλες τις φορολογικές ελαφρύνσεις που υποσχέθηκε στους κουρασμένους Έλληνες της λιτότητας».

Η ενδόμυχη ανησυχία των δανειστών είναι μήπως η κυβέρνηση φοβούμενη τη λαϊκή κατακραυγή και το πολιτικό κόστος δώσει νέα παράταση στο θέμα όπως έκανε και τον Δεκέμβριο. Ο φόβος των δανειστών ενισχύθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη τους στην Αθήνα, αφού εκτός από υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο για να ενεργοποιηθεί από την 1η Μαΐου, πολύ μικρή πρόοδος διαπιστώθηκε στην κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου και στην προετοιμασία των τεχνικών παραμέτρων.

Επιβαρυντικά λειτούργησε και το γεγονός ότι έχουν κολλήσει και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για όσα ακίνητα δεν εμπίπτουν στην προστασία πρώτης κατοικίας αφού ενώ είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 57.000 πλειστηριασμοίι κάθε εβδομάδα παίρνουν σειρά μόλις 400 – 500 πλειστηριασμοί, πολλοί από τους οποίους δεν ολοκληρώνονται με επιτυχία, ενώ για αρκετά μεγάλη περίοδο υπήρξε συνολικά μπλοκάρισμα, λόγω κινητοποίησης των συμβολαιογράφων.

Μάλιστα οι Θεσμοί έκαναν σαφή την κόκκινη γραμμή τους προς την Αθήνα στο ανακοινωθέν του τελευταίου Eurogroup στο οποίο σημείωναν:

  • «Καλωσορίζουμε», «την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην παρατείνουν πέραν του Απριλίου 2020 την ισχύουσα ρύθμιση για την προστασία κύριων κατοικιών και καλωσορίζουμε την πρόθεση (σ.σ.: της κυβέρνησης) να προχωρήσει σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου για την αφερεγγυότητα, ως το τέλος Απριλίου 2020, τονίζεται στο ανακοινωθέν».
  • «Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να στοχεύει στη διασφάλιση μιας κατάλληλης επιβολής της ρευστοποίησης όλων των εξασφαλίσεων, η οποία θα βοηθήσει την εξομάλυνση της παροχής πιστώσεων από τον τραπεζικό τομέα στην οικονομία (σ.σ.: σε αυτή τη φράση κρύβεται η έννοια της απελευθέρωσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας)».
  • «Θα είναι, επίσης, κρίσιμης σημασίας να συνεχισθεί και να ενισχυθεί η εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια με ταχύτερους ρυθμούς (σ.σ.: αυτό αφορά την πληρωμή από το κράτος ποσών που οφείλει στις τράπεζες από την παροχή εγγυήσεων σε δάνεια, που ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ), την εκκαθάριση των υποθέσεων αφερεγγυότητας που εκκρεμούν στα δικαστήρια, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Τα παραπάνω θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις