ΕΝΦΙΑ 2020: Στην δαγκάνα 7.000 περιοχές που δεν πλήρωναν μέχρι σήμερα.Η άσκηση της αναπροσαρμογής αντικειμενικών αξιών «τρέχει» ήδη από ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών. Στο επίκεντρο είναι οι περιοχές οι οποίες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τιμή ζώνης. Σήμερα 7.000 περιοχές βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού. Ωστόσο σε πρώτη φάση θα ενταχθούν περίπου 3.000 περιοχές, κυρίως σε νησιά και τουριστικές περιοχές.

Πρόκειται για οικισμούς που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας γίνεται από τις κατά τόπους εφορίες βάσει συγκριτικών στοιχείων.Kι αυτό γιατί η εφορία για να προσδιορίσει την αξία του ακινήτου λαμβάνει υπόψη της συγκριτικά στοιχεία από πωλήσεις ακινήτων γειτονικών περιοχών ή την ελάχιστη τιμή ζώνης του δήμου ή της περιφέρειας. Περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος στην Αττική είναι η περιοχή Τουρκοβούνια, η περιοχή του Σισμανόγλειου στα σύνορα Αμαρουσίου-Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, μέρος της Νέας Μάκρης και το Πολύδροσο Χαλανδρίου-Αμαρουσίου.

Περισσότεροι από 300 πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων έχουν "επιστρατευτεί"προκειμένου να υπολογίσουν και να παραδώσουν εντός του Μαρτίου τις πραγματικές αξίες των ακινήτων στη χώρα. Οι πρώτες εισηγήσεις θα παραδοθούν στις 21 Φεβρουαρίου, έως τις 17 Μαρτίου οι προτάσεις τους ώστε έως τον Απρίλιο ή Μάιο να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις