Τράπεζες τεστ αντοχής: Σύμφωνα με την Εφημερίδα των συντακτών, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπαίνουν στο τεστ – άσκηση που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2019, για πρώτη φορά σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας, καθώς η χώρα βρίσκεται πλέον εκτός μνημονίων και χωρίς capital controls. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα προκλήσεις να αντιμετωπίσουν, με μεγαλύτερη αυτή των κόκκινων δανείων που παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα -σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- επηρεάζοντας και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Τα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν στο τέλος Ιουλίου 2020 και βάσει των παραδοχών της ΕΒΑ, για όλα τα κράτη μέλη, (σε ό,τι αφορά την πέμπτη κατά σειρά άσκηση) η Αρχή υιοθετεί για πρώτη φορά μία «χαμηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» αφήγηση αναφορικά με την προβλεπόμενη ύφεση σε συνδυασμό με χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Το σενάριο αυτό «προβλέπει» μείωση του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 4,3% στο 2022, σενάριο που είναι και το πιο δυσμενές μέχρι σήμερα. Η ΕΒΑ ανέφερε ότι το σενάριο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν δημιουργεί νέους οικονομικούς κινδύνους από το Brexit, δεδομένου ότι τελικώς διαλύεται μία μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα.

Τα σενάρια

Ειδικότερα για την Ελλάδα, σύμφωνα με το ακραίο δυσμενές σενάριο (adverse scenario) -αυτό που δοκιμάζει τις αντοχές των τραπεζών σε αρνητικές μακροοικονομικές συνθήκες και έχει τη μεγαλύτερη σημασία- οι παραδοχές για την ανάπτυξη και τις τιμές των ακινήτων είναι οι αναμενόμενες. Η σωρευτική αρνητική ανάπτυξη για την τριετία 2020 – 2022 διαμορφώνεται στο -6%, ενώ στα οικιστικά ακίνητα η πτώση των τιμών διαμορφώνεται σωρευτικά στο -5,8% και αντίστοιχα στα εμπορικά -10,6%. Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο stress test (2018) οι παραδοχές για τις τιμές των ακινήτων ήταν 17% κάτω σε βάθος τριετίας. Η ΕΒΑ σημειώνει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια, κατέγραψε απώλειες 20% και επομένως οι παραδοχές των stress tests δείχνουν είναι πιο κοντά σε μία θετική πραγματικότητα. Η Αρχή υιοθετεί δύο σενάρια, το βασικό και το ακραίο – δυσμενές.

Το βασικό σενάριο για τις χώρες της Ένωσης βασίζεται στις προβλέψεις των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Δεκεμβρίου του 1990, το αρνητικό σενάριο προϋποθέτει την υλοποίηση των κύριων κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που έχουν εντοπιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) στους οποίους είναι εκτεθειμένος ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ. Αν κάποια από τις 51 τράπεζες της Ε.Ε που αποτελούν το δείγμα αυτών που υποβάλλονται σε stress test δεν βγει αλώβητη από την άσκηση με βάση τις παραδοχές του βασικού σεναρίου, τότε λαμβάνονται άμεσα μέτρα εξυγίανσης (οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόβλημα), ενώ στην περίπτωση του ακραίου σεναρίου τα προβλήματα που θα ανακύψουν μπορούν να θεραπευτούν σε βάθος χρόνου από τις ίδιες τις τράπεζες με διορθωτικά και διαρθρωτικά μέτρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις