Κατώτατος μισθός Ελλάδα 2020: Η κυβέρνηση στο θέμα παρουσιάζει αμφιθυμία καθώς από τη μια ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, που πρέπει να συνδέεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας» ενώ από την άλλη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει στο επίπεδο των 700 ευρώ μέσα σε… μία τριετία.Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, στα 650 ευρώ, ενώ για τους νέους έως 25 ετών η αύξηση ήταν κατά 27%, καθώς καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός.

Στη διαβούλευση θα συμμετέχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, ερευνητικά Ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον νέο κατώτατο μισθό. Οι φορείς καλούνται να συντάξουν έκθεση προς υποβολή για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες έως την 31η Μαρτίου. Το υπουργείο Εργασίας θα ζητήσει τις απόψεις όλων για μία ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και θα τους αποσταλούν στην συνέχεια ώστε μέχρι τις 31 Μαΐου να γίνει η εισήγηση στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών και μετά θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο την αύξηση του κατώτατου μισθού. Εντός του τελευταίου 15νθημέρου του Ιουνίου, ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό «λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης», το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την πρόταση του υπουργού αλλά γνωμοδοτικό. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να υπογράψει την Υπουργική Απόφαση καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Το πιο πιθανό σενάριο

Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει αύξηση από 26 έως 32 ευρώ και τη διαμόρφωσή του στα 676 ή 682 ευρώ, δηλαδή θα είναι αύξηση της τάξης του 4%-5%. Από την πιθανή αύξηση, θα επηρεαστούν περισσότεροι περίπου 800.000 μισθωτοί, που είτε εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ με πλήρη απασχόληση, είτε εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και λαμβάνουν ως μισθό κάτω από 500 ευρώ και γενικότερα όσοι εξαρτώνται ευθεώς από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Λιγότερα από 500 ευρώ εισπράττουν 406.416 εργαζόμενοι.
  • Στη ζώνη 401-600 ευρώ βρίσκονται 65.179 εργαζόμενοι. Η συγκεκριμένη ομάδα εμφανίζεται μειωμένη κατά 150.971 άτομα, γεγονός που εκτιμάται πως οφείλεται στην αύξηση του κατώτατου και στην κατάργηση του υποκατώτου μισθού.
  • Αυξημένη κατά 59.484 άτομα είναι η κατηγορία 601-700 ευρώ και φτάνει τις 233.116 άτομα.
  • Συνολικά 248.027 εργαζόμενοι λαμβάνουν κάθε μήνα 701 έως 800 ευρώ. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος κατά 79.737.

Κομβικές οι τριετίες

Σημαντικό ρόλο στο πως και πότε θα δοθεί νέα αύξηση στον κατώτερο μισθό θα παίξει η απόφαση του ΣτΕ για τα επιδόματα προϋπηρεσίας ( τις λεγόμενες τριετίες) , που αναμένεται στις αρχές Απριλίου που μπορεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό έως και 30% για τους παλαιούς εργαζόμενους Αν όμως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζόμενους (γίνει δηλαδή δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων) τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, για τα οποία ισχύει πλαφόν προσαύξησης στο 30% του μισθού, κάτι που θα σημάνει απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα.

Η επιτάχυνση της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών

Ένα δεύτερο στοιχείο που θα κρίνει την απευθείας αύξηση των μισθών είναι και η απόφαση που θα ληφθεί αργότερα μέσα στο χρόνο για το αν τελικά θα προχωρήσει η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% ή θα προχωρήσει ταχύτερα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την οποία θα προκύψει μια έμμεση αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών. Ωστόσο, από 1η Ιουνίου 2020 αύξηση θα δουν στον μισθό τους στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες. Στην πράξη αυτό σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για τους αμειβομένους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ.

Ειδικότερα θα μειωθούν ως εξής :

  • Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο.
  • Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις