Πρωτογενές πλεόνασμα: Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, όπως φάνηκε τόσο από τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και από τις τοποθετήσεις του σε συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή. «Πιστεύω ότι είναι ορθό να ανοίξει η συζήτηση σε αυτά τα θέματα. Υπάρχουν αποτελέσματα που μας δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο να ξανασυζητήσουμε τους στόχους. Πρόκειται, ωστόσο, για μια σταδιακή διαδικασία και είναι σχετικό το επόμενο βήμα. Μια καλή έκθεση για την 5η αξιολόγηση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να αλλάξουν οι στόχοι για τα πλεονάσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεντιλόνι. Ο κοινοτικός επίτροπος ευθύς αμέσως πρόσθεσε ότι «ο Χρήστος Σταϊκούρας μας έχει δείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του», στέλνοντας έτσι ένα θετικό σήμα αναφορικά με τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Όσον αφορά στο θέμα της αλλαγής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα δήλωσε: «Έχει αναληφθεί δέσμευση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου 2019 να συζητηθεί τον Ιούνιο στο Eurogroup το θέμα της αλλαγής χρήσης των εσόδων για επενδύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διευκρινίσει ότι οι αποφάσεις της θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Μια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τον Ιούνιο. Πρόκειται για μια διαδικασία, το πρώτο βήμα της 5ης αξιολόγησης είναι πολύ σημαντικό. Το μήνυμά μου είναι πάντα το εξής: Ναι, μπορούμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διατηρείται το μεταρρυθμιστικό momentum και τηρούνται οι δεσμεύσεις».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, στις δημόσιες δηλώσεις του, έθεσε όλο το πλέγμα των ελληνικών διεκδικήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας, διεκδικούμε όμως περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και θα δουλέψουμε δημιουργικά με τους εταίρους για να πετύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα».

Τις ίδιες θέσεις για τη στήριξη της συζήτησης περί ελληνικών πλεονασμάτων από την Κομισιόν εξέφρασε ο κ. Τζεντιλόνι και στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα σημείωσε: « Ναι, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σίγουρα υποστηρικτική για το άνοιγμα αυτής της συζήτησης. Η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, αλλά εφόσον η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων. Έχετε πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία, στο σύνολό τους, και πιστεύω ότι με αυτήν τη δυναμική η συζήτηση γι’ αυτούς τους στόχους μπορεί να ανοίξει ξανά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποστηρικτική για αυτό».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις