Προστασία α΄ κατοικίας: Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2017 μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 οι αντίστοιχες αναρτήσεις κινήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το sofokleousin.gr, γύρω στις 57.000. Συνεπώς το 2020 προκύπτει τριπλασιασμός των προγραμματισμένων πλειστηριασμών συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την επόμενη εβδομάδα έχουν γίνει αναρτήσεις πλειστηριασμού άνω των 1.900 ακινήτων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τους προγραμματισμένους την προηγούμενη τριετία πλειστηριασμούς υπήρξε υπερθεματιστής σε περίπου 14.000, με το 80% αυτών των ακινήτων να καταλήγουν στις τράπεζες!

Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι σήμερα διαθέτουν ένα στοκ περί τα 30.000 ακίνητα, στο οποίο με τον αυξανόμενο ρυθμό των πλειστηριασμών αναμένεται να προστεθούν χιλιάδες άλλα μέσα στο 2020. Μάλιστα, οι τράπεζες ζητούν μείωση της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών, που σήμερα ορίζεται από τον δικαστικό επιμελητή και είναι κοντά στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ώστε να διευκολύνεται η επίτευξη αποτελέσματος. Οι τράπεζες έχουν βάλει στόχο να «τρέξουν» 20.000-25.000 πλειστηριασμούς, ενώ εξετάζουν τρόπους διαχείρισης του τεράστιου αποθέματος ακίνητων. Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η σύσταση εταιριών στις οποίες θα μεταφέρουν μαζικά ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, πουλώντας τις στη συνέχεια σε funds.

Σε χαμηλότερες τιμές τα ακίνητα

Πάντως, παράγοντες της κτηματαγοράς θέτουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που είναι πιθανόν να έχουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί στις εμπορικές των ακινήτων, οι οποίες μπορεί να μειωθούν αισθητά, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζεται, ότι στις Απριλίου του 2020 λήγει το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας «κόκκινων» δανειοληπτών με τα κυβερνητικά στελέχη να πυκνώνουν τις εκκλήσεις τους προς τους πολίτες προκειμένου να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι και το ισχύον πλαίσιο αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, κυρίως λόγω των περιοριστικών όρων ένταξης. Από την πλευρά της η Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών, τονίζει πως από την 1η Μαΐου θα έχουμε πλήρη απελευθέρωση -σε βαθμό ασυδοσίας– των πλειστηριασμών, την ώρα που οι υπουργοί της κυβέρνησης καλούν τους δανειολήπτες να ενταχθούν στις διατάξεις του Ν. 4605/2019 περί προστασίας της κύριας κατοικίας, αποσιωπώντας όμως την οικτρή αποτυχία της συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης. Στον έναν χρόνο λειτουργίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον περίπου 70.000 δανειολήπτες. Κατόρθωσαν όμως να ολοκληρώσουν την ένταξη των στοιχείων τους περίπου 2.000 δανειολήπτες και τελικά εντάχθηκαν και ρύθμισαν περίπου 350!

«Σε αυτήν λοιπόν την αποτυχία τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη καλούν τους πανικόβλητους δανειολήπτες να ενταχθούν έως τις 30/04/2020, χωρίς όμως να εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν μέσα σε τρεις μήνες να ενταχθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία περίπου 400.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, όταν ως σήμερα στον περίπου έναν χρόνο λειτουργίας τους κατάφεραν να ενταχθούν μόνο 350;» σημειώνει η ομοσπονδία.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι στην πράξη γίνεται πλέον εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για τη διενέργεια 140.000 πλειστηριασμών πρώτης και κύριας κατοικίας έως το 2022. Σήμερα,100.000 κατοικίες βρίσκονται ήδη στα χέρια τραπεζών, 20.000 κατοικίες στεγάζουν μετανάστες και 25.000 κατοικίες προσφέρονται στο airbnb. «Εάν στα ανωτέρω νούμερα προστεθούν και 120.000 κατοικίες που θα περιέλθουν στα χέρια των τραπεζών και κάθε λογής funds στα επόμενα χρόνια, τότε συνολικά 265.000 κατοικίες θα εκλείψουν από την ελληνική αγορά», τονίζει η Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών.

Τελευταία ευκαιρία σύμφωνα με την κυβέρνηση

Για τους ενδιαφερόμενους – δικαιούχους οι βασικές προϋποθέσεις ένταξης στο Ν. 4605/2019 παραμένουν ως έχουν:

  • Αφορά σε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, το οποίο δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από κάθε είδους δάνειο: στεγαστικό, επιχειρηματικό και καταναλωτικό, προκειμένου να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του από την αναγκαστική ρευστοποίηση.
  • Η αξία της πρώτης κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, πρέπει να μην υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές συμπεριλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τις 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση (φυσικά πρόσωπα).
  • Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν πρέπει να είναι ανώτερο των 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Για τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια «ταβάνι» είναι οι 100.000 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις πρέπει να μην υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία τις 80.000 ευρώ.
  • Οι οφειλές θα πρέπει να βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2018. Οι αιτήσεις ένταξης στο Ν. 4605/2019 υποβάλλονται στην πλατφόρμα (http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia/).

Διαβάστε επίσης: Προστασία πρώτης κατοικίας 2020: Το 17,9% των ρυθμισμένων δανείων έχουν ξανακοκκινίσει

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις