ΕΝΦΙΑ 2020 Αντικειμενικές αξίες: Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, που καταγράφει τις πληροφορίες ιδιωτών εκτιμητών, οΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, θα είναι μειωμένος κατά 10% με 15% σε σχέση με το 2019, ενώ για άλλους η μείωση θα είναι μικρότερη, της τάξης του 5%. Αναφέρει πως, οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμη και στην περίπτωση που αυξηθεί η αξία των ακινήτων τους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο καθώς διαθέτουν ακριβά ακίνητα σε περιοχές που σήμερα δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα.

Ειδικότερα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης, είτε θα παραμείνει αμετάβλητη, είτε θα μειωθεί, είτε θα αυξηθεί, αλλά το ποσοστό της αύξησης δεν θα προκαλέσει αλλαγή στον συντελεστή υπολογισμού του φόρου. Για όλες αυτές τις κατηγορίες, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένα κατά μέσο όρο 8%. Για παράδειγμα φορολογούμενος με διαμέρισμα, σε περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 1.100 ευρώ το τετραγωνικό μπορεί να δει την αντικειμενική αξία του ακινήτου του να αυξάνεται κατά 30% και να ανεβαίνει στα 1430 ευρώ, το τετραγωνικό μέτρο, αλλά ο ΕΝΦΙΑ θα μείνει αμετάβλητος στα 3,7 ανά τ.μ.. Στη συνέχεια, με την έκπτωση που θα φτάνει και στα 15%, ο ιδιοκτήτης θα καταλήξει να πληρώνει φέτος λιγότερα σε σχέση με το 2019, παρά την αύξηση των αντικειμενικών.

Μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα κάνουν άλμα πάνω από 30% με 40%. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αντισταθμιστεί από την μεταβολή που θα υπάρξει στον συντελεστή υπολογισμού του φόρου. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.200 ευρώ, η οποία θα αυξηθεί στα 2.800 ευρώ το τ.μ. θα κληθεί να πληρώσει ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 7,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αντί για έξι ευρώ που πληρώνει σήμερα. Μια τέτοια μεταβολή δεν μπορεί να καλυφθεί από την έκπτωση.Ανατροπές στη φορολογική τους επιβάρυνσης θα έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε 2.900 περιοχές, οι οποίες μπαίνουν για πρώτη φορά στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού. Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ, μπαίνουν για παράδειγμα τα ακριβά νησιά των Κυκλάδων και άλλες περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις