Κόκκινα δάνεια: Σημαντικές αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση στα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ηκυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία σε στοχευμένους δανειολήπτες. Για πρώτη φορά μάλιστα εισάγεται ο θεσμός της προσωπικής πτώχευσης και όλα αυτά έρχονται για να καλύψουν την οριστικήλήξητην 1η Μαΐου του 2020 όλων των ευεργετικών διατάξεων για τους κόκκινους δανειολήπτες.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ισχύουνγια όσους έχουν κάνει αίτηση για εισαγωγή στο νόμο Κατσέλη και έχουν απορριφθεί από την εισαγωγή σε αυτόν.Σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζεται, θα διαγράφεται το υπόλοιπο των χρεών μετά την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη καιθα είναι επίσης εφικτή η μεταβίβαση ακινήτων ιδιωτικής χρήσεως, αυτοκινήτων και μετρητών μέχρι την ημέρα εκδίκασης της αίτησης. Εως σήμερα ,ένας δανειολήπτης αν έχανε το σπίτι του και η τιμή του πλειστηριασμού ήταν χαμηλότερη από το ύψος του δανείου, εξακολουθούσε να οφείλει το υπόλοιπο του ποσού και αυτός και οι κληρονόμοι του.

Σε κάθε περίπτωση τα κυβερνητικά σχέδια για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους προβλέπουν τη δημιουργία ενός πλαισίου αναδιαρθρώσεων δηλαδή ρυθμίσεων οφειλών ώστε να αποφεύγεται η πτώχευση που αποτελεί ύστατη λύση Εκτός και αν αυτή η λύση επιλεγεί από τον ίδιο τον οφειλέτη. Στο πλαίσιο αυτό θα χρησιμοποιούνται όλα τα εναλλακτικά μέσα ρυθμίσεις όλων των οφειλών, εξωδικαστικός όσο και δικαστικός συμβιβασμός.

Μια ακόμη σημαντική μεταβολή είναι ότι αλλάζουν οι ιδιοκτήτες των δανείων. Μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες των δανείων ήταν οι τράπεζες, τώρα ιδιοκτήτες θα είναι εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες θα εκδίδουν ομόλογα τα οποία ορισμένα θα κρατούν οι ίδιες οι τράπεζες και άλλα τα πωλούνται σε επενδυτές. Για λογαριασμό της εταιρείας ειδικού σκοπού θα ενεργεί ένας διαχειριστής που θα που δεν έχει καμία σχέση με την τράπεζα.