Αντικειμενικές:Στον καθορισμό νέων τιμών στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής»,η κυβέρνηση 10 χρόνια μετά την τελευταία μαζική ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων της εφορίας, προχωρά στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 3.754 περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια. Σε αυτές τις περιοχές θα καθοριστούν νέες ζώνες ακινήτων σε πόλεις, χωριά και οικισμούς. Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών θα καλύπτει πλέον το 98% της χώρας.

Ο νέος καθορισμός στις αντικειμενικές, όμως, αναμένεται να φέρει και μεγάλες αυξήσεις στη φορολογίασε περιοχές φιλέτα. Στις νέες περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά δεν θα υπολογίζεται πλέον η αντικειμενική αξία των ακινήτων με τα ξεπερασμένα και τις περισσότερες φορές πλασματικά στοιχεία. Πρόκειται για περιοχές οι οποίες είναι εντός σχεδίου πόλης αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης και εκτός αντικειμενικού συστήματος, ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ γίνεται με την κατώτερη τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκει ο οικισμός που παραμένει εκτός σχεδίου.Στις αλλαγές που προωθούνται είναι να υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες βάσει ενός νέου αλγόριθμου που θα λαμβάνει υπόψιν και άλλα δεδομένα πέρα της κατώτατης τιμής ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκει το ακίνητο αυτό το σύστημα θα έχει άμεση εφαρμογή σε περιοχές φιλέτα που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης όπως είναι για παράδειγμα τουριστικές περιοχές στη Μύκονο και σε άλλους οικισμούς των Κυκλάδων αλλά και παραλιακές περιοχές της Αττικής και της Χαλκιδικής.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Περιουσίας, παρουσίασεπρόσφατα 300 εκτιμητές που έχουν αναλάβει το έργο του προσδιορισμού της αξίας ακινήτων. Οι εκτιμητές έχουν ξεκινήσει το έργο τους και οι τιμές των οικοπέδων που έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν στο σύστημα ξεκινούν από 500 έως 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές και όσο πλησιάζουν σε τουριστικές και περιζήτητες περιοχές οι αξίες ανεβαίνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία που συμπληρώνουν οι εκτιμητές θα καθορίσουν και τις τελικές τιμές που θα λάβει υπόψη του το υπουργείο Οικονομικών για να τις ανακοινώσει τους επόμενους μήνες σύμφωνα τις τελικές τιμές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις