Πρώτη κατοικία – Συλλογή υπογραφών:Αγωνία για χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς στο τέλος Απριλίου, λήγει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος εκκίνησης μαζικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες και δημιουργία μίας "στρατιάς" νεοάστεγων.Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ, τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ.

Υπό το φόβο αυτό, ημεγαλύτερη καταναλωτική οργάνωση, ΕΚΠΟΙΖΩ έχει ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υπογραφών μέσω Διαδικτύου (ήδη συγκεντρώθηκαν πάνω από 2.000 υπογραφές) προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση να κατοχυρώσει το συνταγματικό δικαίωμα για αξιοπρεπή στέγη για όλους. Ζητεί να διευκολύνει τους δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ στην έκκλησή της:

"Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται όσο ποτέ άλλοτε από την απώλεια της κύριας κατοικίας τους, δεδομένου ότι τέλη Απριλίου καταργείται κάθε προστασία.Ο νόμος 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) είχε καθιερώσει από το 2010 την προστασία της κύριας κατοικίας ως δικαίωμα του – μη δόλιου – υπερχρεωμένου οφειλέτη. Μέσα στην κρίση ο νόμος αυτός αποτέλεσε το κατ’ εξοχήν θεσμικό εργαλείο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για ρύθμιση των χρεών τους, με βάση τις πραγματικέςδυνατότητές τους, διασώζοντας την κατοικία τους. Δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις όχι μόνο δεν στήριξαν την εφαρμογή του, αλλά κατάργησαν τις διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Ο νόμος 4605/2019 για την “προστασία της κύριας κατοικίας”, όπως ήταν αναμενόμενο, απέτυχε να δώσει ανάσα σε όσους οφειλέτες κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα εφαρμογής της “πλατφόρμας” δεν οφείλονται φυσικά στην απροθυμία των δανειοληπτών να σώσουν το σπίτι τους, αλλά στις πολλές και αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει για την υπαγωγή στη διαδικασία και στους μη συμφέροντες όρους της ρύθμισης.

Παράλληλα, οι τράπεζες, αντί να διευκολύνουν με ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις τη ρύθμιση των χρεών, εκμεταλλευόμενες την απουσία προστασίας, προχωρούν οι ίδιες σε πλειστηριασμούς. Εναλλακτικά, προχωρούν στην πώληση ή τιτλοποίηση των δανείων. Απέναντι στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εμφανίζονται εταιρίες που για λογαριασμό των εταιριών διαχείρισης επενδύσεων (funds) ή επενδυτών, και χωρίς κοινωνική ευθύνη, οργανώνουν το γρήγορο κέρδος με τον εκπλειστηριασμό των κατοικιών.

Οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές έχουν πλήρως αποδυναμωθεί. Χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους και να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, καθώς οι πλειστηριασμοί αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και δεν υπάρχει καμία, στοιχειώδης έστω, υποδομή κοινωνικής πρόνοιας.Η πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει και να ενεργήσει άμεσα ώστε να αποκατασταθεί και να διασφαλιστεί η προστασία της κύριας κατοικίας ως θεμελιώδες συνταγματικό και κοινωνικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών".

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφέρουν πως, από τα 24,7 δισ. ευρώ που είναι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα περίπου 7,6 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.

Σε συνέντευξή της, η Λούκα Κατσέλη, απέδωσετην χαμηλή συμμετοχή των δανειοληπτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τόσο στα πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί σημαντικά η βάση των δικαιούχων, αλλά και στις τράπεζες οι οποίες καθυστερούν πάρα πολύ να προχωρήσουν τις υποθέσεις εκείνες που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις