Άδωνις Γεωργιάδης: Η απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας θα σήμαινε την "πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, αφού κανείς δεν θα είχε λόγο να πληρώσει τα δάνειά του" υποστηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ χιλιάδες δανειολήπτες αναμένουν με αγωνία το νέο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς ο νόμος Κατσέλη θα πάψει να προστατεύει τις κύριες κατοικίες, λήγει στο τέλος Απριλίου. "Θέλω να σωθεί το σπίτι εκείνου που πρέπει να προστατευτεί" ανέφερε ο υπουργός στην Real News.Όσον αφορά τις φτωχές επιδόσεις της πλατφόρμας για τους δανειολήπτες, ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε πως "το εύρος προστασίας της πλατφόρμας έχει αποφασιστεί από τον αριστερό Τσίπρα", ενώ χαρακτήρισε "τραγελαφικό"το "να κατηγορείται από τον Τσίπρα για εφαρμογή του νόμου Τσίπρα". Για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, λέει ότι "θα υπάρχει πρόνοια για τους αδύναμους".

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πως έχουνυποβληθεί 1.928 αιτήσεις και έγιναν δεκτές μόνον 273 περιπτώσεις, στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Έκανε έκκληση στους δανειολήπτες ναρυθμίσουν τα δάνειά τους έως τις 30 Απριλίου, που λήγει το ισχύον καθεστώς. Η λειτουργία της πλατφόρμας είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο με πολύ υψηλές προσδοκίες, αλλά τελικά δεν απέδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας από τα 24,7 δισ. ευρώ που είναι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα περίπου 7,6 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ, η άρση του πλαισίου,εκτιμάται ότι ξεμπλοκάρει όχι μόνο τις διαδικασίες πλειστηριασμού των κατοικιών που έχουν προσημειωθεί, αλλά κυρίως τις πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις των δανείων αυτών. Υπολογίζεται πως μόνο το31% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,9%.


Συλλογή υπογραφών από την ΕΚΠΟΙΖΩ

Στο μεταξύ η ΕΚΠΟΙΖΩ οργανώνει συλλογή υπογραφών προς την κυβέρνηση για το ίδιο θέμα."Οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές έχουν πλήρως αποδυναμωθεί. Χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους και να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, καθώς οι πλειστηριασμοί αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και δεν υπάρχει καμία, στοιχειώδης έστω, υποδομή κοινωνικής πρόνοιας. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει και να ενεργήσει άμεσα ώστε να αποκατασταθεί και να διασφαλιστεί η προστασία της κύριας κατοικίας ως θεμελιώδες συνταγματικό και κοινωνικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών", αναφέρει.

"Η στέγαση είναι ανθρώπινο δικαίωμα"

"Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να συνεχιστεί. Όχι απλά ως επιλογή της κυβέρνησης, αλλά ως υποχρέωσή της για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης, γιατί το δικαίωμα στη στέγαση είναι καθολικό, προστατεύεται από το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, γιατί είναι θεμελιώδες συνταγματικό και κοινωνικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών" γράφει στο flash.gr, ο Δημήτρης Ραπίδης πολιτικός επιστήμονας και ιδρυτής του κέντρου ερευνών Bridging Europe.

"Εάν η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της για άρση της προστασίας, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ισχυρή λαϊκή οργή και με ένα σύνολο κοινοτικών κυρώσεων, ακόμα και προσφύγων προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τη στιγμή που πολλά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, η Αυστρία ή η Σουηδία διευρύνουν το δικαίωμα στη στέγαση και ενισχύουν την κοινωνική κατοικία, η ελληνική κυβέρνηση κάνει βήματα προς τα πίσω" συμπληρώνει.