Πλειστηριασμοί ακινήτων: Βεβαίως το οικονομικό επιτελείο εμμένει στις εκκλήσεις προς τους οφειλέτες προκειμένου να μπουν στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μιλώντας στον Αnt1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος επανέλαβε το σχετικό μήνυμα. Ωστόσο ενδεικτική των διαθέσεων της κυβέρνησης είναι η δήλωση Σταϊκούρα ο οποίος από τη μια υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν πως ένας στους δύο οφειλέτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.

Επιπλέον, έσπευσε να «απενοχοποιήσει» τις τράπεζες σημειώνοντας πως ναι μεν έχουν ευθύνες για ορισμένα από τα δάνεια που έχουν δώσει, αλλά όπως είπε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τραπεζικό σύστημα πλήρωσε το «μάρμαρο της κρίσης». Εξάλλου σε ό,τι αφορά την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, είπε ότι η κυβέρνηση έχει καλέσει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε κινήσεις επιβράβευσης, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να τις υποχρεώσει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.

ΕΚΠΟΙΖΩ στον Flash.gr: Διαδικτυακό κίνημα για την προστασία της α΄ κατοικίας

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις και οι πρωτοβουλίες για όσα τραγικά περιμένουν τους «κόκκινους» δανειολήπτες, αρχής γενομένης από αυτήν τη χρονιά, που οι πληροφορίες μιλούν για πάνω από 25.000 πλειστηριασμούς, αρχίζουν να δυναμώνουν.

Με παραλήπτες τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη η ΕΚΠΟΙΖΩ πραγματοποιεί σε διαδικτυακό ψήφισμα- συγκέντρωση υπογραφών με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο Flash.gr απευθύνθηκε στην επικεφαλής της Ένωσης Καταναλωτών. Η κυρία Παναγιάτα Καλαποθαράκου μας επιβεβαίωσε ότι μέσα σε λίγες μέρες που υπάρχει η συγκεκριμένη ενέργεια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών, «ένα κίνημα για την προστασία της α΄κατοικίας». Συγκεκριμένα μέσα σε μία εβδομάδα στη ψηφοφορία έχουν υπογράψει πάνω από 3.250 ενδαφερόμενους.

Η κυρία Καλαποθαράκου επισήμανε ότι «από την 1η Μαϊου δεν θα υπάρξει καμία προστασία για την α΄κατοικία και τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να κατοχυρώσει το δικαίωμα των οφειλετών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής για δικαστική ρύθμιση των χρεών τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους κι όχι εξωδικαστικά όπως γίνεται τώρα, ενώ πρόσθεσε ότι οφείλει επίσης να διαφυλάξει και να ενισχύσει την πρόσβαση των καταναλωτών σε αποτελεσματικές διαδικασίες δικαστικής και εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών τους».

Απευθυνόμενη στους οφειλέτες η Ένωση σημειώνει επίσης πως:

«Στο τέλος Απριλίου καταργείται οριστικά κάθε προστασία της κύριας κατοικίας και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται όσο ποτέ άλλοτε από την απώλεια της. Οι τράπεζες και οι εταιρίες που αγοράζουν τα δάνεια, αντί να αποδέχονται ρεαλιστικές ρυθμίσεις των οφειλών, επισπεύδουν τους πλειστηριασμούς. Οι καταναλωτές δεν έχουν πια μέσα να προστατευθούν! Ο νόμος 3869/10 (Νόμος Κατσέλη) καθιέρωσε την προστασία της κύριας κατοικίας ως δικαίωμα του οφειλέτη που χωρίς δόλο βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής. Μέσα στην κρίση, ο νόμος αυτός αποτέλεσε το κατ’ εξοχήν θεσμικό εργαλείο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τη διάσωση της κατοικίας τους. Όμως και οι διατάξεις του νόμου αυτού για την προστασία της κατοικίας έχουν ήδη καταργηθεί… Η πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει και να ενεργήσει άμεσα ώστε να αποκατασταθεί και να διασφαλιστεί η προστασία της κύριας κατοικίας ως θεμελιώδες συνταγματικό και κοινωνικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών. Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή της ΕΚΠΟΙΖΩ και απαιτούμε από την κυβέρνηση:

  • Να προστατεύσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνεια τους
  • Να δεσμευτεί ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει στον δρόμο

Απέτυχε η πλατφόρμα

Την ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες καλούν τους δανειολήπτες να ενταχθούν στο υπάρχον σύστημα προστασίας α΄κατοικίας, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι αυτό έχει αποτύχει. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας μιλώντας στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα παραδέχθηκε ότι «δεν είναι αυτό που θα θέλαμε», αναφέροντας ότι έχουν υποβληθεί 1.928 αιτήσεις και έγιναν δεκτές μόνον 273 περιπτώσεις σε πάνω από 7 μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας. Εξάλλου σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ από τα 24,7 δισ. ευρώ που είναι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα περίπου 7,6 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Δηλαδή, λιγότερο από το 1/3 ως αξία.

Δύο θεωρούνται οι βασικοί λόγοι αποτυχίας του συστήματος: α) Οι προϋποθέσεις ένταξης, που αποκλείουν την πλειονότητα των «κόκκινων» δανειοληπτών και β) η πολυπλοκότητα των διαδικασιών, που λειτουργούν αποτρεπτικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να ενταχθείένας δανειολήπτης με χρέη στις τράπεζες στο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας του θα πρέπει:

  • Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου (συνυπολογιζομένων λογιστικοποιημένων τόκων και τυχόν εξόδων εκτέλεσης) κατά την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης να ανέρχεται μέχρι 130.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι και μόνο αυτός ο όρος θέτει εκτός ρύθμισης τους περισσότερους, αν ληφθούν υπόψη τα σωρευμένα χρέη από τα μεγάλα δάνεια, τα οποία χορηγούσαν οι τράπεζες προ κρίσης, μετά την επιβάρυνση των τόκων από την στιγμή που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα.
  • Η αξία (η φορολογητέα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ) της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ και για επιχειρηματικά δάνεια, 175.000 ευρώ.
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα 3 εξαρτώμενα μέλη.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας, καθώς και των μεταφορικών μέσων του αιτούντα και της συζύγου του, να μην ξεπερνά το ποσό των 80.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις