Αναδρομικά συνταξιούχων: Αναγνωρίζουν τη «γκάφα» κι ετοιμάζουν ρύθμιση για διαγραφή φόρων

Αναδρομικά συνταξιούχων: Αναγνωρίζουν τη «γκάφα» κι ετοιμάζουν ρύθμιση για διαγραφή των φόρων
Αναδρομικά συνταξιούχων: Αναγνωρίζουν τη «γκάφα» κι ετοιμάζουν ρύθμιση για διαγραφή των φόρων

Αναδρομικά συνταξιούχων: Νομοθετική ρύθμιση με τη μορφή του κατεπείγοντος προωθεί η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να επιλύσει ένα μέρος από το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους διπλούς φόρους που επιβλήθηκαν σε αναδρομικά των συνταξιούχων

Αναδρομικά συνταξιούχων: Η ρύθμιση που ετοιμάζουν ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα αφορά περιπτώσεις φορολογουμένων με λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα. και θα δίνει τη δυνατότητα στις εφορίες ανά τη χώρα να σβήσουν τον φόρο που αδίκως επιβλήθηκε σε συνταξιούχους οι οποίοι ενώ είχαν δηλώσει κανονικά τα αναδρομικά, έλαβαν προσκλητήριο από την ΑΑΔΕ να περάσουν για δεύτερη φορά από το ταμείο.

Όπως ήταν επόμενο το θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους συνταξιούχους, ώσπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λάθος της υπηρεσίας. Οι εφοριακοί υπάλληλοι πάνω στον φόρτο της εργασίας τους να εκτελέσουν την εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για έλεγχο αυτών των περιπτώσεων υπό τον κίνδυνο της παραγραφής, έστειλαν αδιακρίτως τα σημειώματα χωρίς να μεριμνήσουν για το γεγονός ότι πολλές από τις τροποποιητικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν σε εφορίες χειρογράφως και ως εκ τούτου δεν περάστηκαν μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα TΑXIS το οποίο ψηφιοποιήθηκε μετά το 2015.

Ως εκ τούτου υπέπεσαν στο μεγάλο λάθος να στείλουν σωρηδόν εκκαθαριστικά σημειώματα, όχι μόνο σε φορολογούμενους που δεν ενημερώθηκαν ποτέ ότι έπρεπε να τα δηλώσουν, αλλά και σε αυτούς που είχαν εκπληρώσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Το σοκ που υπέστησαν οι υπόχρεοι ήταν μεγάλο από την γκάφα με τα λανθασμένα εκκαθαριστικά της ΑΑΔΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση με σκοπό να πέσουν οι τόνοι και συγχρόνως να περιοριστεί η ταλαιπωρία των συνταξιούχων που δεν έχουν άλλο οδό πέρα από το να αποταθούν στην Επιτροπή Επιλύσεως Φορολογικής Διαφοράς για να υποβάλουν αίτηση διαγραφής των φόρων.

Σήμερα μέλη του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης διεκδικώντας επανυπολογισμό των φόρων έπειτα από επιμερισμό των αναδρομικών εισοδημάτων στο έτος στο οποίο αναλογούν και περιορισμό των προστίμων.

Η απάντηση της ΑΑΔΕ

Ωστόσο, σε απάντησή της στην εφημερίδα η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι η διαδικασία για τη φορολόγηση των αναδρομικών ήταν σύννομη καθώς από τα στοιχεία που είχε σύμφωνα με αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών - συντάξεων εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός φορολογουμένων οι οποίοι αν και εισέπραξαν το έτος 2013  αναδρομικά προηγουμένων ετών (2001- 2012) δεν υπέβαλαν τις σχετικές δηλώσεις: «Δεδομένου ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν είχαν μέχρι τότε δηλώσει οι ίδιοι τα ποσά που εισέπραξαν, οι Δ.Ο.Υ. προχώρησαν σε επανεκκαθάριση δηλώσεων για το έτος 2013 (οικονομικό 2014) με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν.4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας), σύμφωνα με τις οποίες πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου (όπως λ.χ. το εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων) εκδίδεται και με βάση κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τέτοια στοιχεία είναι τα ποσά που αναφέρονται στις βεβαιώσεις αποδοχών που οι υπόχρεοι φορείς (εργοδότες, ασφαλιστικοί οργανισμοί κ.λπ.) απέστειλαν ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση» επισημαίνεται στην απαντητική επιστολή προς την Εφ. συν.

Τι λένε οι συνταξιούχοι

Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών,  οι συνταξιούχοι φορολογούμενοι επικρίνουν τις φορολογικές αρχές ότι δεν ακολούθησαν τις νόμιμες διαδικαστικές ενέργειες, αφού προέβησαν αυθαίρετα σε προσθήκη αναδρομικών συντάξεων, και εν συνεχεία στον υπολογισμό του τελικού φόρου, χωρίς καμία ενημέρωση των ίδιων. Κανένας από τους 200.000 συνταξιούχους που παρέλαβε παραμονή Πρωτοχρονιάς ειδοποιητήριο πληρωμής από την Εφορία δεν είχε κληθεί νωρίτερα για ακρόαση, μολονότι πρόκειται για πάγια τακτική, αλλά και υποχρέωση των εφοριών που ακολουθείται για το σύνολο σχεδόν των οφειλετών (μικρών και μεγάλων).

Κάπως έτσι, οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβλήθηκαν χωρίς τη συναίνεση του συνταξιούχου φορολογούμενου, του μόνου που έχει δικαίωμα υποβολής αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης. Εξ ου και η απουσία της υπογραφής του υπόχρεου σε φυσική μορφή, που καθιστά παράνομη και άκυρη τη δήλωση. Επίσης, ενώ στις βεβαιώσεις αποδοχών γίνεται η σημείωση «αναδρομικά σύνταξης που επιλέγονται να φορολογηθούν στο έτος που ανάγονται», δεν αναφέρεται πουθενά το έτος στο οποίο ανάγονται. Μάλιστα πολλοί συνταξιούχοι έλαβαν ειδοποίηση να πληρώσουν φόρο για αποδοχές, οι οποίες με βάση την κείμενη νομοθεσία είναι αφορολόγητες, με αποτέλεσμα τη δεδομένη στιγμή να μην μπορούν αν βρουν το δίκιο τους.