Προστασία α΄κατοικίας 2020: Σαφείς αιχμές για τη στάση των τραπεζών στο ζήτημα της των ρυθμίσεων των κόκκινων στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας, προκύπτουν στην επιστολή που απέστειλε στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, υπάρχει αριθμός αιτήσεων με επιλέξιμους οφειλέτες, αλλά οι τράπεζες δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στα δικαστήρια.

Με απλά λόγια, ο υπουργός Οικονομικών κατηγορεί τις τράπεζες ότι μπλοκάρουν τις ρυθμίσεις των δανείων α’ κατοικίας, καθώς ενώ έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση, δεν τους προσφέρουν λύση και τους συστήνουν να πάνε στα δικαστήρια. Παράλληλα, ζητεί από τις τράπεζες να αποστέλλουν στοιχεία προσωπικά στον ίδιο, κάθε εβδομάδα, για την εξέλιξη των ρυθμίσεων των δανείων.

Το έγγραφο δημοσιεύει το sofokleousin.gr:

Όπως προκύπτει 42.107 χρήστες της πλατφόρμας της α’ κατοικίας, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα και το υπουργείο Οικονομικών με e-mail τους ζητεί να διευκρινίσουν τους λόγους αφήνοντας υπόνοιες, για τον ρόλο των τραπεζών καθώς εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι οι τράπεζες περιμένουν το νέο πτωχευτικό δίκαιο το οποίο τους λύνει τα χέρια, για να προχωρούν σε μαζικούς πλειστηριασμούς, όχι μόνο των ακινήτων που είναι υποθηκευμένα αλλά και όλων των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών!

Οι κινήσεις Σταϊκούρα είναι συγκεκριμένες και συνοψίζονται ως εξής:

  • Απέστειλε επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, με την οποία ζητά τη χορήγηση στοιχείων αναφορικά με τις ρυθμίσεις των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και την κατάθεση προτάσεων εν όψει του γεγονότος ότι παρατηρείται απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται για την κατάθεση αίτησης και του μικρού αριθμού των οριστικά υποβληθεισών προτάσεων.
  • Πραγματοποίησε σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, κατά την οποία ζητήθηκε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία αναδιάρθρωσης δανείων, τόσο στο πλαίσιο των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης, όσο και διμερών απευθείας ρυθμίσεων με δανειολήπτες, ενώ χορηγήθηκαν στοιχεία των ρυθμίσεων που ολοκληρώθηκαν, με αναφορά σε συνολικό αριθμό ρυθμίσεων και όγκο δανείων.
  • Απέστειλε επιστολή απευθυνόμενη στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, τον ειδικό εκκαθαριστή PQH καθώς και το σύνολο των αδειοδοτημένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, προκειμένου να χορηγούνται σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται με δανειολήπτες.
  • Θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, συνάντηση με την ένωση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία ρύθμισης των δανείων που μεταβιβάστηκαν σε αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πτωχευτικό θα προβλέπει ότι ο δανειολήπτης πρώτης κατοικίας που θα πτωχεύει, θα του εκπλειστηριάζεται όλη η περιουσία που διαθέτει (άλλα ακίνητα, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα) θα του κατάσχονται καταθέσεις σε άλλες τράπεζες και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα και το υπόλοιπο του δανείου που απομένει (αν υπάρχει) θα μπαίνει σε ρύθμιση ενώ στους δανειολήπτες που θα χάνουν την πρώτη τους κατοικία, αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα τους δίδεται ένα επίδομα ενοικίου!

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις