Φορολοταρία: Τι αλλάζει - ποιοι κερδίζουν και πόσα τα κέρδη

Το κτίριο  του υπουργείου Οικονομικών
Το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών

Φορολοταρία: Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μεγαλύτερα έπαθλα για λιγότερους τυχερούς. Οι κληρώσεις θα διεξάγονται εβδομαδιαίως κι όχι κάθε μήνα.

Φορολοταρία: Αλλαγές στη φορολοταρία των 1.000 ευρώ με το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται σχέδιο για παραπάνω μπόνους στις συναλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά. Η Καθημερινή αποκάλυψε το ότι σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μεγαλύτερα έπαθλα για λιγότερους τυχερούς, με στόχο να ενταθεί το ενδιαφέρον των φορολογούμενων για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το σχέδιο προβλέπει:

  •     Το ποσό που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος θα ανέβει και από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα θα φθάσει τις 3.000 ή 5.000 ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των τυχερών.
  •     Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις που ανέρχονται στο 30% του εισοδήματός τους.


Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση καθώς έχει υπολογίσει πρόσθετα έσοδα ύψους 557 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στην περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα προχωρήσουν σε συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ύψους 30% του εισοδήματός τους, τότε οι συγκεκριμένες συναλλαγές θα αυξηθούν κατά 6,1 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θα εκδοθούν επιπλέον αποδείξεις ύψους 2,05 δισ. ευρώ και έτσι το Δημόσιο θα εισπράξει 389 εκατ. έσοδα από ΦΠΑ, εφαρμόζοντας μεσοσταθμικό συντελεστή περί το 19%, ενώ επιπλέον 168 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν μέσω της αύξησης των εσόδων και αντίστοιχων εξόδων που θα παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις.