Πρώτη κατοικία: Σκληρό και επώδυνο κοινωνικά αναμένεται να είναι το νέο καθεστώς για τα "κόκκινα" δάνεια, καθώς θα προβλέπει ένα τρίμηνο διαπραγμάτευσης με την τράπεζα ή τον πάροχο του δανείου με μία αυτοματοποιημένη διαδικασία και στη συνέχεια – αν δεν υπάρξει συμφωνία – θα ακολουθεί η διαδικασία της ατομικής πτώχευσης με πλειστηριασμόκαι ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος. Ο νέος νόμος θα παρουσιαστεί μέσα στον Μάρτιο, ενώ όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τελειώνουν από 1ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με το νέο σύστημα, όταν ένα δάνειο έχει καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, η υπόθεση θα εισάγεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνεται μία αυτοματοποιημένη πρόταση ρύθμισης. Εφόσον ο δανειολήπτης δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει, όλα τα περιουσιακά του στοιχεία θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό, εκτός και αν πετύχει συμφωνία με την βοήθεια μεσολαβητή, σε μία τελευταία απόπειρα να αποφευχθεί η πτώχευση. Ζητούμενο είναι κατά πόσο ο ρόλος και η αρμοδιότητα του διαμεσολαβητή θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την τράπεζα – αυτό δεν έχει καθοριστεί.

Όσον αφορά την μεσολάβηση, εξετάζονται διάφορες προτάσεις, που περιλαμβάνουν, δικαστικούς, δικηγόρους, εκπροσώπους επιμελητηρίων ή πιστοποιημένους μεσολαβητές – χωρίς να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις. Το σχέδιο θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με το Θέμα να αναφέρει πως το έχουν θέσει εμμέσως ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να ικανοποιήσουν το αίτημα της Αθήνας για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως γράφει το "Θέμα", είναι χαρακτηριστικό πως η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Eurogroup του επόμενου Μαΐου, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την προβλεπόμενη κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικία και αυτό δυσκολεύει ακόμη και την παράταση των ρυθμίσεων.

Πέραν αυτού, η εκτίμηση που έχει επικρατήσει είναι πως η νομοθεσία που θα απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για τα ξένα funds, που δυσκολεύονται στη διαχείριση των πτωχεύσεων προκειμένου να αγοράσουν κόκκινα δάνεια, είτε απευθείας, είτε με τη μορφή ομολόγων του σχεδίου "Ηρακλής" που προβλέπει την μετατροπή των δανείων αυτών σε ομόλογα (τιτλοποίηση) με τη χρήση κρατικών εγγυήσεων.

Πάντως ενδεικτικό του σχεδίου, είναι πως ακόμη και τραπεζικά στελχη εκφράζουν προβληματισμό. Την περασμένη εβδομάδα, ανώτερα στελέχη του τραπεζικού κλάδου, διατύπωσαν ανεπισήμως την πρόταση να παραταθεί το καθεστώς κρατικής επιδότησης για τις ρυθμίσεις των δανείων ευάλωτων νοικοκυριών, προκειμένου σε κάποιες περιπτώσεις να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί. Με την ατομική πτώχευση τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα έχουν καμία προστασία, αλλά θα είναι επιλεξιμα για προνοιακά στεγαστικά επιδόματα, με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, αφού όμως θα έχουν χάσει το σπίτι τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις