Eurobank ακίνητα:Ειδικότερα, περίπου 1.200 κατοικίες σε όλη τη χώρα, εκτιμώμενης αξίας 150 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν σταδιακά προς ενοικίαση σε ενδιαφερομένους σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές (π.χ. δυτικά προάστια), όπου ακόμη δεν έχει ανακάμψει ιδιαίτερα η ζήτηση για αγορά κατοικίας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας ή στα νότια προάστια. Με τον τρόπο αυτό, ο όμιλος θα εξασφαλίζει ένα σημαντικό έσοδο έως ότου οι συνθήκες για τη μεταπώληση των ακινήτων αυτών γίνουν πιο ώριμες.

Συνολικά έχουν αξιολογηθεί 3.500 ακίνητα όλων των κατηγοριών (των κατοικιών συμπεριλαμβανομένων), προκειμένου να εξακριβωθεί ποια εξ αυτών έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν επενδυτικά χαρακτηριστικά, μέσω έργων αναβάθμισης, ή μπορούν να αξιοποιηθούν επενδυτικά μέσω μισθώσεων.

Απώτερος στόχος είναι η αύξηση των εσόδων του ομίλου από τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του, η οποία σήμερα αφορά περίπου 6.000 ακίνητα, συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, στη διάρκεια του 2019 πωλήθηκαν τρία ξεχωριστά χαρτοφυλάκια (Opus, Resi, Star), αποτελούμενα από 1.000 ακίνητα, με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ. «Εχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για την πώληση επιπλέον 250-300 ακινήτων εντός του 2020, μειώνοντας και άλλο την έκθεσή μας σε ακίνητα μεσοπρόθεσμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.

Στοχευμένες επενδύσεις

Αυτήν την περίοδο, ο όμιλος έχει σχεδιάσει και υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2022, προκειμένου αφενός μεν να μεγιστοποιήσει την αξία του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου του, αλλά και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά. Πρόκειται για στοχευμένες επενδύσεις που στόχο έχουν να βελτιώσουν την ποιότητα του χαρτοφυλακίου ακινήτων της τράπεζας, αξιοποιώντας την καλή δυναμική της ελληνικής αγοράς. Θα αφορούν δηλαδή ακίνητα με ποιοτικά χαρακτηριστικά, προοπτικές σημαντικής αύξησης της αξίας τους ή θετικής παραγωγής εσόδων από μίσθωση.

Τη στρατηγική της τράπεζας στο εγχώριο real estate παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλός της Σταύρος Ιωάννου και ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Γιώργος Χρυσικός. Όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, «στόχος της Eurobank είναι από την αξιοποίηση, μέσω εκμετάλλευσης ή ρευστοποίησης της ακίνητης περιουσίας που έχει στην ιδιοκτησία της, να αντλήσει έσοδα δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, παρόλο που αυτό το asset δεν αποτελεί βασική τραπεζική δραστηριότητα το μέγεθος και η ποικιλομορφία του χαρτοφυλακίου το οποίο περιλαμβάνει ακίνητα από όλους τους κλάδους όπως εμπορικά, οικιστικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, επιβάλλει την ενεργή διαχείριση των ακινήτων εκείνων που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν επενδυτικό προφίλ, προκειμένου η Τράπεζα:

  • να αυξήσει τα έσοδα της από ενοίκια κατά την περίοδο διακράτησης των ακινήτων της, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο το PPI της,
  • να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων της με έσοδα που προέρχονται από ενοίκια των ακινήτων της,
  • να αυξήσει τα κεφαλαιουχικά της κέρδη από την αποτίμηση της αξίας των ακινήτων της, εκμεταλλευόμενη τις αυξήσεις που καταγράφονται σήμερα στις τιμές των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η διαχείριση των ακινήτων της Eurobank και οι επενδύσεις της στο Real Estate πραγματοποιούνται με την υποστήριξη, τη συνδρομή και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της Grivalia Management Company, της νέας εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας η οποία ιδρύθηκε πριν τη συγχώνευση με την Eurobank και περιλαμβάνει, την ομάδα της Grivalia Properties, με τη σημαντική εμπειρία που είχε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κτηματαγορά, αλλά και εξειδικευμένα στελέχη που ήταν αρμόδια για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της Τράπεζας.

Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, η Τράπεζα είναι προσηλωμένη στη βέλτιστη διαχείριση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, τόσο ως ιδιοκτήτης ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων πάνω από 3 εκ. τ.μ., τόσο και ως χρήστης, καταλαμβάνοντας επιπλέον περίπου 270.000 τ.μ. για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της. Από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιό της, περίπου το 9% (260.988 τ.μ.) των κτιρίων της είναι πιστοποιημένα πράσινα κτίρια κατά τα πρότυπα των διεθνών οργανισμών LEED και BREEAM ενώ υπό πιστοποίηση βρίσκονται κτίρια που αντιπροσωπεύουν επιπλέον 6% (160.273τμ) του χαρτοφυλακίου της.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι οι εξής:

  • Η δημιουργία νέων αγορών κτιρίων προς εκμετάλλευση. Συνεκτιμάται η προοπτική αξιοποίησης περιοχών με δυναμική ανάπτυξης που προκύπτουν από τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό μεγάλων υποδομών (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, νέες γραμμές μετρό κ.ά.).
  • Αναβάθμιση γηρασμένου κτιριακού αποθέματος στη βάση των διεθνών προτύπων και τάσεων για την πράσινη ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Η ενεργή διαχείριση οικιστικών ακινήτων.
  • Στον κλάδο των τουριστικών ακινήτων, που γνωρίζει δυναμική ανάπτυξη και είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στη χώρα μας, η Eurobank, μέσω της συμμετοχής της στην Grivalia Hospitality κατά 25% και σε συνεργασία με την Eurolife και το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο M&G, προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις και σε τουριστικά ακίνητα. Ενδεικτικά αναφέρονται το κτίριο του ξενοδοχείου Olympos Naoussa στη Θεσσαλονίκη, το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της Aman στο Πόρτο Χέλι, τα Αστέρια της Γλυφάδας, κ.λπ.

Πωλήσεις ακινήτων

Ο κ. Ιωάννου υποστήριξε ότι η τράπεζα έχοντας ως προτεραιότητά της να είναι συνεπής με τον κεντρικό της στόχο που είναι η μείωση της έκθεσής της σε ακίνητα μεσοπρόθεσμα, υιοθετεί προγράμματα ενεργούς διαχείρισης μεγάλου όγκου ακινήτων (οικιστικών, γραφείων, καταστημάτων κ.λπ.) ρευστοποιώντας χαρτοφυλάκια ή και μεμονωμένα ακίνητα.
Ήδη έχουν υλοποιηθεί – εντός του 2019 – τρεις σημαντικές συναλλαγές (Opus Resi, Star) για τη μεταβίβαση 1.000 περίπου ακινήτων ενώ έχει δρομολογηθεί μία ακόμη συναλλαγή που αφορά τη μεταβίβαση 250 – 300 ακινήτων η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2020.

Σημειώνεται επίσης ότι η Eurobank, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο αριθμό οικιστικών ακινήτων ως δυνητικά επενδυτικά ακίνητα και επενδύει σε αυτά προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητά τους και να αποκομίσει σημαντικά έσοδα.

Σχετικά με τις μεγάλες επενδύσεις στα ακίνητα αυτή τη στιγμή, πέρα από το project στις πρώην κτιριακές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ (Piraeus Port Plaza), μεγάλο μέρος του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, βρίσκονται υπό κατασκευή ή ανακατασκευή ακόμα τρία κτίρια της Eurobank:

  • Ένα κτίριο 14.000 τ.μ. στο Νέο Κόσμο, που παλαιότερα στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της Ελευθεροτυπίας
  • Ένα κτίριο γραφείων 4.000 τ.μ. στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας απέναντι από την Παλαιά Βουλή
  • Ένα συγκρότημα γραφείων στον Άλιμο 25.000 τ.μ. που ξεκίνησε ως εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων.

Επιπλέον, από το χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality, στην Αθήνα, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση της έκτασης στα Αστέρια της Γλυφάδας, η οποία περιλαμβάνει την ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη δημιουργία ενός νέου πολυτελούς ξενοδοχείου και συναφών χώρων εστίασης και αναψυχής.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χρυσικό, αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, «τα επόμενα δύο χρόνια θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αξία του χαρτοφυλακίου των επενδυτικών μας ακινήτων και στη συνέχεια θα αξιολογηθεί το πώς ακριβώς θα κεφαλαιοποιηθεί η περιουσία αυτή, π.χ. μέσω σύστασης ΑΕΕΑΠ ή κάποιου άλλου τρόπου αξιοποίησης».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις