Οι πιο ακριβές χώρες του κόσμου: Η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ισλανδία αναδείχθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας με τις ακριβότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού CEOWORLD Magazine με βάση τα αγαθά, τα ψώνια, τα ρούχα και τα έξοδα ταξί. Σύμφωνα με το Lonely Planet, εννέα από τις 20 πρώτες χώρες σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής, είναι ευρωπαϊκές.Τα πρωτεία κρατά η Ελβετία, η οποία διαθέτει κρυστάλλινες λίμνες, αλπικές κοιλάδες με εκπληκτική ομορφιά και γοητευτικές πόλεις, αλλά για να τα επισκεφθεί κάποιος πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι του στην τσέπη.Η έρευνα έλαβε υπ’ όψιν το κόστος ζωής, τα ενοίκια, τις τιμές στα παντοπωλεία, το κόστος κατανάλωσης φαγητού και την αγοραστική δύναμη. Τα δεδομένα προστέθηκαν στη συνέχεια σε ένα δείκτη, με τη Νέα Υόρκη να χρησιμοποιείται ως βάση για τις συγκρίσεις.

Στην κατάταξη, μετά την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, ακολουθούν η Ιαπωνία, η Δανία, οι Μπαχάμες, το Λουξεμβούργο, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 20ή θέση των πιο ακριβών χωρών.Πέντε χώρες μεταξύ των πρώτων 20 ήταν ασιατικές, ενώ μία ήταν από τη Λατινική Αμερική, μία από την Αφρική, δύο από την Καραϊβική και δύο από την Ωκεανία. Ιδιαίτερα υψηλό κρίθηκε το κόστος ζωής στην πόλη της Νέας Υόρκης.Στη λίστα που περιλαμβάνει συνολικά 132 χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 38η θέση,ανάμεσα στη Τζαμάικα και τη Ζιμπάμπουε,και θεωρείται πιο φθηνή από την Ιρλανδία (13), τη Γαλλία (14), την Ολλανδία (15), το Βέλγιο (18), όπως και την Αυστρία (21), τη Μάλτα (26), το Ηνωμένο Βασίλειο (27), την Ιταλία (28), τη Γερμανία (29), την Κύπρο (36) και λίγο πιο φθηνή από την Τζαμάικα (37). Πάντως, παραμένει πιο ακριβή από την Ισπανία (44) αλλά και όλες τις χώρες των Βαλκανίων, εκ των οποίων οι περισσότερες βρίσκονται στις πλέον φθηνές χώρες.Με βάση τους επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 76η πιο ακριβή θέση στις τιμές ενοικίων, την 46η υψηλότερη στο κόστος ζωής, την 57η στα ψώνια. Στα εστιατόρια βρίσκεται στην 33η πιο ακριβή θέση, ενώ στην αγοραστική δύναμη στην 65η.

Στους επιμέρους δείκτες, η Ελβετία θεωρείται πιο ακριβή στα ψώνια και στις τιμές εστιατορίων. Για παράδειγμα, ένα Bic Mac κοστίζει 6,50 ελβετικά φράγκα (6,70).Η Ιαπωνία, στην τέταρτη θέση της λίστας, είναι η πλέον ακριβή χώρα εκτός Ευρώπης, ενώ έχει πολύ χαμηλότερα κόστη στην ενοικίαση σπιτιών και στα εστιατόρια.Στις ενοικιάσεις κατοικιών, την πρώτη θέση στο κόστος καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ, που στο σύνολο βρίσκεται στην 11η θέση.Στις πιο φθηνές χώρες βλέπουμε τη Ρωσία και την Κίνα στις θέσεις 80 και 82 αντίστοιχα. Πιο φθηνή χώρα στον κόσμο είναι το Πακιστάν (132) και ακολουθούν το Πακιστάν (131) και το Αφγανιστάν (132). Το Πακιστάν θεωρείται ως το πλέον φθηνότερο κράτος, λόγω του πολύ φθηνού κόστους για ενοίκιο. Τα ψώνια είναι πιο φθηνά στο Αφγανιστάν, ενώ η Τυνησία είναι η πλέον φθηνή χώρα για να τρώει κανείς σε εστιατόρια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις