Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας:Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Τέλη Απριλίου κλείνει η πλατφόρµαγια διακανονισμό της α’ κατοικίας και μέχρι στιγμής από του 250.000 δανειολήπτες εκ των οποίων οι 140.000 περίπου βρίσκονται στο όριο ή ακριβώς στο κόκκινο, μόλις 4 έχουν ξεκινήσει να προστατεύονται από τον Ιανουάριο, είναι σε αναμονή περίπου 1.000 ακόμη, ενώ δεν αναμένεται να ξεπεράσουν, στο πιο αισιόδοξο σενάριο τους 3.000. Μετά τον Απρίλιο δεν θα υπάρχει καµία προστασία και σύμφωνα με τον νέο πτωχευτικό θα πρέπει και ο δανειολήπτης να κάνουν ξεχωριστές διαδικασίες πτώχευσης, δηλαδή να χάνουν όλη την περιουσία τους ώστε να διαγραφεί το υπόλοιπο του χρέους τους, που θα είναι επιπλέον της αξίας περιουσίας που χάνουν

Έως τώρα ίσχυε ότι «αν ένας δανειολήπτης έχανε το σπίτι του σε πλειστηριασµό και η τιµή του πλειστηριασµού ήταν χαµηλότερη του ύψους του δανείου, εξακολουθούσε να οφείλει το υπόλοιπο αυτός, οι κληρονόµοι και οι εγγυητές». Πλέον ρευστοποιείται το σύνολο της προσωπικής περιουσίας και διαγράφεται το υπόλοιπο ποσό των οφειλών. Για τους επαγγελματίες Τώρα ο πτωχευµένος επιχειρηµατίας δεν µπορεί να επανέλθει λόγω βαρών στην οικονοµική δραστηριότητα. Πλέον, 3 χρόνια µετά την πτώχευση θα µπορεί να έχει µία ακόµη ευκαιρία. Προχθές οΦώτης Κουρμούζης Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είχε εξηγήσει πως θα πρέπει να μπαίνουν ξεχωριστά και ο δανειολήπτης και ο εγγυήτης στον πτωχευτικό κώδικα. Δείτε βίντεο :

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρµα

Η πλατφόρµα θα καταγράφει κάθε περιουσιακό στοιχείο. Το πρώτο δίληµµα που θα δηµιουργηθεί σε χιλιάδες πολίτες που θέλουν να σώσουν το σπίτι τους είναι ρυθµίζω ή ρισκάρω. Οι αιτήσεις θα είναι δεκτές έως 30/4, µε εφικτή τη µεταβίβαση ακινήτων µετά την αίτηση. Η τράπεζα θα εξετάζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία και θα κινείται ανάλογα.Επιχειρήσεις µε «κόκκινα» δάνεια θα µπορούν να συγχωνευθούν.Το επιτρέπει το νέο σχέδιο. Η πλατφόρµα θα έχει κάθε οφειλή σε κράτος, Ταµεία, δήµο; Θα είναι συνδεδεµένη µε ΤaxisΤειρεσία και υπηρεσίες. Θα καταγραφεί όλη η οικονοµική κατάσταση του οφειλέτη.

Για τηνρύθµιση θα απαιτείται συναίνεση των πιστωτών καιθα είναι συνολική για τους πιστωτές τους οφειλέτες και τους εγγυητές ενώ θα μπορεί να αποφασίζεται «κούρεµα» του δανείου. Η αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο δίκαιο είναι ότι θαµπορεί ο οφειλέτης από ιδιοκτήτης να µετατρέπεται σε ενοικιαστή γι αυτό υπάρχει πρόβλεψη γιαειδικό στεγαστικό επίδοµα για ευάλωτους δανειολήπτες, με αυστηρά όμως εισοδηματικά κριτήρια ώστενα ζει στο διαμέρισμα παίρνοντας μια επιδότηση. Η επιδότηση δεν έχει καθοριστεί αλλά υπολογίζεται ότι θα είναιεώς 200 ευρώ περίπου το μήνα. Στελέχη του υπουργείο υπενθυμίζουν ότι όσοι απορριφθούν από τον Νόµο Κατσέλη θα είναι στον «αέρα» και δεν θα µπορούν να µπουν στην πλατφόρµα, αλλά θα μπορούν να πτωχεύουν μαζί με τον εγγυήτη, ή θα δεσμεύεται η περιουσία του εγγυητή μέχρι το ποσό της οφειλής.

Σε περίπτωσηςαπόρριψης τηςαίτησης από την τράπεζα, η μόνη λύση θα είναι πάλι τα αρμόδια δικαστήρια, για όσους βέβαια θα έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε αυτή την δαπάνη απέναντι στους δανειστές

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις