Αντικειμενικές αξίες 2020: Οι αυξήσεις είναι πάνω από 10% στην Αθήνα και λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και οι μεταβολές στις αγοραίες τιμές αναμένεται να αποτυπωθούν στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα είναι έτοιμες τον Μάρτιο.

Οι νέες τιμές θα εξακοντίσουν στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, τόσο λόγω της αύξησης του ΕΝΦΙΑ όσο και λόγω της αύξησης των μεταβίβασης, των δημοτικών τελών και συνολικά 20 φόρων και τελών που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να είναι έτοιμες τον Μάρτιο οπότε οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ θα τις μελετήσουν και τον Μάιο θα ανακοινώσουν τις νέες τιμές, οι οποίες θα ισχύσουν από τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, στο δ΄ τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν, κατά μέσο όρο, κατά 7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ για το σύνολο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 7,2%, έναντι αύξησης 1,8% το 2018. Η αύξηση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 8,9% για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 6,6% για τα «παλαιά», δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2019, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 7,7%, έναντι αύξησης 2,0% το 2018, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 6,9% το 2019, έναντι αύξησης 1,7% το 2018.

Στα ύψη τα ακίνητα της Αθήνας

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν αυξημένες κατά 11,0% στην Αθήνα, κατά 5,5% στη Θεσσαλονίκη, κατά 4,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και κατά 4,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Για το 2019, η μέση αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2018 ήταν στην Αθήνα 10,4%, στη Θεσσαλονίκη 6,8%, στις άλλες μεγάλες πόλεις 4,1% και κατά 4,6% στην υπόλοιπη χώρα. Επίσης, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το δ΄ τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2018, ενώ για το 2019 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 7,5%.

Αυξήσεις έως και 20%

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτελούν τους μέσους όρους, που σημαίνει ότι η καταγραφόμενη αύξηση 11% στα διαμερίσματα της Αθήνας, σημαίνει ότι στην αγορά υπάρχουν αυξήσεις οι οποίες ξεπερνούν και το 20%, σε σχέση με το 2018, όταν και έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Ειδικά εκεί που η ψαλίδα μεταξύ των τιμών της αγοράς και των τιμών της Εφορίας είναι ανοιχτή και ο χάρτης της κτηματαγοράς έχει ανατραπεί από το φαινόμενο Airbnb και τη Golden Visa που κυνηγάνε στη χώρα μας Κινέζοι, Ρώσοι, Λιβανέζοι, Τούρκοι και Αιγύπτιοι.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, οι άνθρωποι της κτηματαγοράς περιμένουν να δουν τις αντικειμενικές αξίες να αυξάνονται σε:

  • Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Ιλίσια, Σύνταγμα, Χίλτον.
  • Περιοχές των νότιων προαστίων: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει γίνει πόλος έλξης ξένων αλλά και Ελλήνων που επενδύουν στο εγχώριο real estate. Τους τελευταίους μήνες οι τιμές έχουν τραβήξει την ανηφόρα. Η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών στα νότια προάστια της Αττικής έχει διαμορφωθεί στα 2.576 ευρώ το τετραγωνικό, με τις τιμές να κινούνται ακόμα υψηλότερα στην παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού. Πειραιάς και προάστια Αττικής:
  • Στον Πειραιά οι τιμές πώλησης ακινήτων αυξήθηκαν το 2019 κατά 16,3% ενώ ελκυστικά έχουν γίνει και τα δυτικά προάστια. Έτσι μεγαλύτερες τιμές ζώνης θα δουν πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τα πάνω τους.
  • Περιοχές της Θεσσαλονίκης: Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνουν οι τιμές πώλησης των κατοικιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης με τα πρώτα στοιχεία να υπολογίζουν αύξηση που υπερβαίνει το 28%.

Σημειώνεται ότι εκτός των όποιων αυξήσεων στις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού θα επεκταθεί σε χιλιάδες ακόμα περιοχές που μέχρι σήμερα είναι εκτός.

Οι νέες τιμές θα εξακοντίσουν στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, τόσο λόγω της αύξησης του ΕΝΦΙΑ όσο και λόγω της αύξησης των μεταβίβασης, των δημοτικών τελών και συνολικά 20 φόρων και τελών που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις