Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός:Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία – με τα υψηλότερα ποσοστά συμβολής στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό – επιμένουν ότι δεν θα συμφωνήσουν στην αύξηση της συνεισφοράς τους στον προϋπολογισμό2021-2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Οι τέσσερις χώρες τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός – που θέτει ως κύριους στόχους την αντιμετώπισητης κλιματικής αλλαγής και τις πολιτικές ψηφιακής οικονομίας – δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος των 27 χωρών-μελών.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είχε ολονύκτιες συναντήσεις με τους ηγέτες προσπαθώντας να επιτύχει ένα συμβιβασμό, έχει καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού με πρόβλεψη για 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει ένα φιλόδοξο ποσοστό 1,3%, ενώ ο ισχυρός εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε., η Κομισιόν, προτείνει 1,11%.

«Καταλαβαίνω πως όταν είσαι πρωθυπουργός σε μια χώρα που έχει φτωχές περιφέρειες και υποδομές, μπορώ να το καταλάβω…αλλά όταν πρόκειται για κάποιο ποσοστό, είμαι αμετακίνητη» είπε η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντρικσεν στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείσα εάν η διαφωνία μπορεί να ξεπεραστεί, η Φρέντρικσεν δήλωσε: «Όχι, δεν το πιστεύω. Είμαι πρόθυμη να μείνω ακόμα και μία εβδομάδα εδώ. Αλλά όχι, δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία». Πρόσθεσε δε ότι απαιτείται μια νέα σύνοδος, ενδεχομένως τον Μάρτιο.

Οι «ολιγαρκείς τέσσερις», με την υποστήριξη της Γερμανίας, είναι συντονισμένοι απέναντι στους «Φίλους της συνοχής», μια ομάδα χωρών κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες θέλουν να δουν να συνεχίζονται οι ροές των «ταμείων συνοχής», με στόχο την ανάπτυξη των φτωχότερων περιοχών. Αυτό που αναμένεται τώρα είναι μια ενημέρωση του Σαρλ Μισέλ στους ηγέτες για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες για μια συμφωνία.


Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, σημείωσε ότι οι περικοπές στον τομέα αυτό δεν είναι οι σωστές και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών. «Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα», φέρεται να επανέλαβε, κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027. (δείτε εδώ)


Άρνηση εισπράττει η κυβέρνηση για το προσφυγικό

Άρνηση φαίνεται να εισπράττει η ελληνική κυβέρνηση στο αίτημά της για αύξηση των κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Η διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί τον Νο1 «πονοκέφαλο» για το Μέγαρο Μαξίμου, ιδίως από την στιγμή που επείγεται για τηδιαμόρφωση των κατάλληλων υποδομών πριν τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και αναμένεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Η διαπίστωση αυτή φάνηκε τόσο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προσέλευσή του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και – σύμφωνα με πληροφορίες- από τις συναντήσεις που είχαν στηΓερμανία με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος. (διαβάστε αναλυτικά)


Κριτική Τσίπρα στον Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε ότι στον πρώτο πολυετή προϋπολογισμό μετά την κρίση, οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή «δυστυχώς μειώνονται αντί να αυξάνονται και τα κριτήρια κατανομής τους γίνονται ακόμη πιο άδικα ιδιαίτερα για τις αδύναμες χώρες». Σημείωσε ότι «αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά αρνητική, καθώς παγιώνει την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων και μεγαλώνει την απόκλιση μεταξύ των κρατών μελών». Τόνισε ότι για την Ελλάδα αυτή η εξέλιξη «δεν είναι μόνο άδικη» αλλά και «έξω από κάθε πλαίσιο πολιτικής ηθικής», καθώς η χώρα μας, όπως είπε, «υπέστη τεράστιες θυσίες κατά την κρίση και έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ως πρωθυπουργός διεκδίκησε «με επιμονή και μεθοδικότητα να υπάρξουν επιπρόσθετα κονδύλια από αυτά που προτείνονται, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως ελάχιστο μέτρο αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού, προκειμένου η Ευρώπη να μείνει ενωμένη, αλλά και ως ελάχιστη στήριξη για να μην χάσει η χώρα το τραίνο της σύγκλισης». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «ο κ. Μητσοτάκης δεν συνέχισε αυτή τη διεκδίκηση». Ειδικότερα, είπε πως ο πρωθυπουργός «όχι μόνο την απεμπόλησε ολοκληρωτικά αλλά δεν συμμετείχε στη Σύνοδο που διοργάνωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, των φίλων της συνοχής, την Πορτογαλία, προκειμένου να διεκδικήσει συμμαχίες και να θέσει το πλαίσιο των ελληνικών διεκδικήσεων» και συνεπώς προσέρχεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής «χωρίς να υπάρχει καμία θετική προσδοκία και κάτι καλύτερο για την χώρα».