Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Στόχος να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαβουλεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, με τέσσερις χώρες να δημιουργούν τα μεγαλύτερα εμπόδια. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία – με τα υψηλότερα ποσοστά συμβολής στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό – επιμένουν ότι δεν θα συμφωνήσουν στην αύξηση της συνεισφοράς τους στον προϋπολογισμό 2021-2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Οι τέσσερις χώρες τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός – που θέτει ως κύριους στόχους την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις πολιτικές ψηφιακής οικονομίας – δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος των 27 χωρών-μελών. «Καταλαβαίνω πως όταν είσαι πρωθυπουργός σε μια χώρα που έχει φτωχές περιφέρειες και υποδομές, μπορώ να το καταλάβω…αλλά όταν πρόκειται για κάποιο ποσοστό, είμαι αμετακίνητη» είπε η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντρικσεν στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείσα εάν η διαφωνία μπορεί να ξεπεραστεί, η Φρέντρικσεν δήλωσε: «Όχι, δεν το πιστεύω. Είμαι πρόθυμη να μείνω ακόμα και μία εβδομάδα εδώ. Αλλά όχι, δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία». Πρόσθεσε δε ότι απαιτείται μια νέα σύνοδος, ενδεχομένως τον Μάρτιο.

Με αιχμή το θέμα του προϋπολογισμού πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα σε Εμανουέλ Μακρόν, Άγκελα Μέρκελ, Τζουζέπε Κόντε και ο Πέδρο Σάντσεθ, όπου έδωσε το "παρών" και οΚυριάκος Μητσοτάκης. Είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με επτά ηγέτες στα γραφεία της ισπανικής αντιπροσωπείας.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε κόντε και οι αρχηγοί Ισπανίας, Πορτογαλίας, Λουξεμβούργου και Βελγίου.Ακολούθησε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα, αλλά και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους της Ε.Ε. επισημαίνει ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter για τις διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. «Συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας» γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, σημείωσε ότι οι περικοπές στον τομέα αυτό δεν είναι οι σωστές και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών. «Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα», φέρεται να επανέλαβε, κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις