Κορονοϊός Ελλάδα: Σε περιδίνηση το ελληνικό χρηματιστήριο, που η πορεία του εξαρτάται πρωτίστως από κινήσεις και επιλογές των ξένων funds, με επιβαρυντικούς καταλύτες τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού αλλά και τις εκτιμήσεις για το κόστος που θα επωμισθούν οι τράπεζες για την εξυγίανση των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους. Περίπου 2,6 δισ. ευρώ «εξατμίσθηκαν» χθες από τις κεφαλαιοποιήσεις, ενώ πάνω από 8,5 δισ. ευρώ είναι οι συνολικές απώλειες κεφαλαιοποίησης σε εβδομαδιαία βάση.

Σήμερα στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στα επίπεδα Ιανουαρίου 2019, έχοντας χάσει μέσα σε λίγες μέρες όλα όσα κέρδισε στην περίοδο των υψηλών προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν μετά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την έξοδο από τα μνημόνια. Σήμερα καταγράφει νέες απώλειες 6,30%, υποχωρώντας στις 718,5 μονάδες, που είναι το τελευταίο σημείο στήριξης πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Κατά 8,40% υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας χάσει σε λίγες μέρες σχεδόν 40% από τα υψηλά 12μήνου. Ενδεικτικό το ότι με τη συμπλήρωση μισής ώρας, ο τζίρος ήταν στα 16,9 εκατ. ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών συντριπτικά στο 5/85, δηλαδή στη χειρότερη για το πρώτο 2μηνο.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού

Σε ΟΠΑΠ και Jumbo ο μεγαλύτερος τζίρος σε διόρθωση 4,75% στα 10,02 και 3,75% στα 14,1 ευρώ αντίστοιχα.

Συμπληρώνεται η 5άδα με Eurobank στο 0,55 (-9%), Mytilineos στα 6,85 (-6,8%) και ΟΤΕ στα 12,74 (-2%). Με σημαντικές απώλειες και αυξημένες συναλλαγές/πιέσεις για Εθνική (-8,8%), Πειραιώς (-12%), Alpha Bank (-9%), ΔΕΗ (-12%) κ.λπ., με το ταμπλό σε βαθύ κόκκινο.

Βυθίζονται και οι ευρωπαϊκοί δείκτες: Ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 5%, ενώ στο Παρίσι και στο Λονδίνο οι απώλειες είναι της τάξεως του 4,5%.