Κορονοϊός 2020:Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι προετοιμασμένα να ενεργήσουν με συντονισμένο τρόπο εάν η επιδημία του κορονοϊού αποδειχθεί κάτι περισσότερο από ένα προσωρινό σοκ για την «ανθεκτική» οικονομία του μπλοκ, δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο.Ο Σεντένο, που είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι οι υπουργοί είναι σε συνεχή επικοινωνία για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία. «Είναι ο νέος κίνδυνος και προφανώς ένας καθοδικός κίνδυνος για τις οικονομίες μας», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Φαίνεται ότι πρόκειται να είναι προσωρινός, αλλά ο αντίκτυπος είναι εκεί, και… χρειαζόμαστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας στην περίπτωση που αυτό γίνει ένα πιο παγκόσμιο σενάριο», επισήμανε. Ο Σεντένο δήλωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης «αποδείχθηκε αρκετά ανθεκτική τα τελευταία δύο-τρία χρόνια σε μια αλληλουχία κινδύνων και αβεβαιοτήτων», προσθέτοντας: «Όλοι ανέμεναν κάποια ανάκαμψη της οικονομίας, και ο κορονοϊός είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και έτοιμοι να δράσουμε εάν χρειαστεί».

Ο συντονισμός είναι κρίσιμης σημασίας, τόνισε, ακόμα και αν η πρώτη ενέργεια είναι σε εθνικό επίπεδο. Θα μπορούσε να δοθεί βοήθεια στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο, είπε, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθείται στενά η τουριστική περίοδος του Πάσχα. «Είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε εάν αυτό γίνει ένα λιγότερο προσωρινό γεγονός», δήλωσε ο Σεντένο. «Γι’ αυτό είναι φτιαγμένοι οι κανόνες, για να προσαρμοζόμαστε σε αυτού του είδους τα γεγονότα, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο αρνητικά και επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες».


Σύσκεψη στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις του διεθνούς προβλήματος του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο εναλλακτικά σενάρια και κατατέθηκαν προτεινόμενα μέτρα για κάθε σενάριο, για την αγορά εργασίας και για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους εταίρους μας της ΕΕ, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες. Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναλαμβάνει τον συντονισμό των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου, προκειμένου να αναληφθούν οι κατάλληλες δράσεις.


Σταικούρας: Ψυχραιμία κι ορθολογισμός

Ψυχραιμία και ορθολογισμό συστήνει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κορονοϊού με το μικρότερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρει ότι το παγκόσμιας κλίμακας πρόβλημα που ανέκυψε με τον κορονοϊό θέτει και την ελληνική οικονομία ενώπιον μιας δύσκολης κατάστασης υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "η ανοδική πορεία της οικονομίας είναι σκόπιμο να διασφαλιστεί".

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά στη σημαντική βελτίωση που σημειώθηκε το Φεβρουάριο στο δείκτη οικονομικού κλίματος ο οποίος βελτιώθηκε στις 113,2 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 20 ετών, κάτι που όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύει ότι "το εφαρμοζόμενο οικονομικό σχέδιο εντός του υφιστάμενου πλαισίου, η διαχείριση των πολύχρονων θυσιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς και των δημόσιων οικονομικών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση".

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας μιλώντας στο πρακτορείο Reuters σημείωναν πως προς στιγμήν δεν αλλάζει η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,4% που είναι η επίσημη πρόβλεψη της ΤτΕ. Η κυβέρνηση αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,8%. Πολλά κρίνονται τις αμέσως επόμενες μέρες καθώς θα προστίθενται νέα δεδομένα για τη δυναμική εξάπλωσης του ιού και την επίπτωση του στην πραγματική οικονομία.


Εικόνα sell off και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών λόγω κορονοϊού

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται και σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ακολουθώντας τη «βουτιά» που καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές φοβούνται για παγκόσμια ύφεση καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στα επίπεδα Ιανουαρίου 2019, έχοντας χάσει μέσα σε λίγες μέρες όλα όσα κέρδισε στην περίοδο των υψηλών προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν μετά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την έξοδο από τα μνημόνια. Σήμερα καταγράφει νέες απώλειες 6,30%, υποχωρώντας στις 718,5 μονάδες, που είναι το τελευταίο σημείο στήριξης πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Κατά 8,40% υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας χάσει σε λίγες μέρες σχεδόν 40% από τα υψηλά 12μήνου. Ενδεικτικό το ότι με τη συμπλήρωση μισής ώρας, ο τζίρος ήταν στα 16,9 εκατ. ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών συντριπτικά στο 5/85, δηλαδή στη χειρότερη για το πρώτο 2μηνο.

Εικόνα sell off και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών λόγω κορονοϊού

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις