Κορονοϊός 2020: Τη διαβεβαίωση ότι οιυπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης είναι έτοιμοι να λάβουν δημοσιονομικά μέτρα για να στηρίξουν την ανάπτυξη στην ΕΕ εν μέσω έξαρσης του φονικού ιού έδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι «δεν θα φεισθούν καμίας προσπάθειας». «Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο Σεντένο επεσήμανε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα θα εφαρμοσθούν με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες στις χώρες, διευκρινίζοντας ότι το πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση «ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης».

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε για τον συντονισμό των αντιδράσεων των χωρών στην έξαρση του κορονοϊού, έγραψε ο Σεντένο στο Twitter την περασμένη εβδομάδα. Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν και υπουργοί από χώρες – μέλη εκτός της Ευρωζώνης.«Αυτή η έξαρση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά η έκταση και η διάρκεια του προβλήματος εξακολουθεί να είναι αβέβαιη σε αυτή τη φάση», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία «δυνητική επίπτωση στην ανάπτυξη», περιλαμβανομένης μίας αποδιάρθρωσης της αλυσίδας προσφοράς. «Θα συντονίσουμε τις αντιδράσεις μας και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κατάλληλα μέσα πολιτικής για να επιτύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

«Οι πρώτες πολιτικές που πρέπει να αναπτύξουμε αμέσως είναι αυτές που απευθύνονται σε όσους επηρεάζονται άμεσα», τόνισε ο Σεντέντο. «Η Ιταλία έχει πληγεί περισσότερο από άλλες περιοχές της Ευρώπης αλλά αυτό δεν αλλάζει τη φύση των πολιτικών, των προτεραιοτήτων». Το Eurogroup θα επανεξετάσει την κατάσταση σε συνεδριάσεις αυτό τον μήνα και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα», επεσήμανε ο Σεντένο.


Η κατάσταση στην Ιταλία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών, τα κρούσματα του φονικού ιού στη γειτονική χώρα ανέρχονται πλέον σε 3.089 και οι νεκροί άγγιξαν τους 107.Παράλληλα, 207 ασθενείς έχουν γίνει καλά και είναι αρνητικοί στα ειδικά τεστ.Σε 19 περιφέρειες της Ιταλίας έχουν διαγνωστεί κρούσματα και οι ασθενείς που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι 1.346. Εξ αυτών, 295 βρίσκονται σε εντατικές μονάδες θεραπείας.Οι πρώτες τρεις περιφέρειεςσε αριθμό κρουσμάτων είναι η Λομβαρδία, με 1.820, η Εμιλια Ρομάνια με 544 και το Βένετο με 360.Το υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας επιβεβαίωσε και επίσημα ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 15 Μαρτίου.Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο πρόληψης κατά του νέου κορονοϊού. Την ίδια ώρα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Στέφανο Παρουανέλι, έθεσε τον εαυτό του σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους, λόγω του ότι συνεργάτης του διεγνώσθη θετικός στον ιό.

Διαβάστε: Κορονοϊός Ιταλία: Κλείνουν σχολεία και Πανεπιστήμια μέχρι τα μέσα Μαρτίου


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σε μια εβδομάδα στη Μοζαμβίκη. Επίσης, ενδέχεται να ακυρωθούν και οι εκδηλώσεις και οι συναντήσεις της 8ης Μαρτίου για τη Γιορτή της Γυναίκας.

Εν τω μεταξύ, η οικονομική ζημιά για τον ιταλικό τουρισμό, εξαιτίας των συνεπειών του κορονοϊού, αναμένεται να ξεπεράσει τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ.Σύμφωνα με την ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio, το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου η Ιταλία πρόκειται να χάσει, συνολικά, τριάντα ένα εκατομμύρια τουρίστες, με οικονομική ζημιά η οποία θα αγγίξει τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.Ο πρόεδρος της τουριστικής ένωσης Confturismo, Λούκα Πατανέ χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική.«Ο χειρότερος ιός είναι η υστερία. Για τον λόγο αυτό μας θεωρούν υπαίτιους για την διάδοση του ιού», πρόσθεσε. Ο Πατανέ ζήτησε από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να δραστηριοποιηθεί με στόχο να ακυρώσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες που ορισμένες χώρες έχουν εκδώσει σε ότι αφορά τις επισκέψεις των πολιτών τους στην Ιταλία.Η κυβέρνηση της Ρώμης, πάντως, ετοιμάζεται να εγκρίνει δέσμη μέτρων ύψους περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, για την στήριξη των τομέων που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.