Έβρος σύνορα: Χορηγία υλικών στο ελληνικό στράτευμα του Έβρου έκανε η βιομηχανία αλουμινίου Exalco Συγκεκριμένα, ο διευθυντής Εξαγωγών της εταιρείας Παναγιώτης Αργυρόπουλος βρέθηκε ως επικεφαλής κλιμακίου στο «Φυλάκιο 1» στις Καστανιές και παρέδωσε φορτηγό γεμάτο με στρατιωτικά υλικά πρώτης ανάγκης και συγκεκριμένα υλικά για την περίφραξη των συνόρων μας, με σκοπό την ενίσχυσή τους.

Τα υλικά παραδόθηκαν στον διοικητή της 16ης Μεραρχίας Στρατού, υποστράτηγο Άγγελο Ιλαρίδη , μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα του προέδρου της Exalco Γιάννη Καντώνια και της διοίκησης της εταιρείας: «Η Exalco στηρίζει και θα στηρίζει πάντα το αγώνα που δίνει το ελληνικό στράτευμα απέναντι σε όλους όσοι επιβουλεύονται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές για την πατρίδα μας ολόκληρος ο ελληνικός λαός ενωμένος στέκεται δίπλα στους Έλληνες αξιωματικούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς».

Ο υποστράτηγος Ιλαρίδης με τη σειρά του ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της Exalco για την «πολύτιμη συνεισφορά τους στην εθνική προσπάθεια».

Κατασκευή φράχτη «τύπου ΝΑΤΟ»

Κατασκευή φράχτη «τύπου ΝΑΤΟ» περιελάμβανε πριν λίγους μήνες το έργο «συντήρηση υποδομών και αποκατάσταση βλαβών στην Ε.Ο. 51 από τελωνειακό Σταθμό Καστανεών μέχρι την συνοριακή γραμμή». Πρόκειται για επικίνδυνα συρματοπλέγματα υψίστης ασφαλείας με πολύ αιχμηρές λεπίδες το οποία τοποθετήθηκαν στο τελωνείο των Καστανιών για την αποτροπή εισόδου παράτυπων μεταναστών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας Γνώμη ο φράχτης είναι μήκους 150 μέτρων και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν σε 45.680 ευρώ.

Τα συρματοπλέγματα υψίστης ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, όπως είναι γνωστά, χρησιμοποιούνται για την περιφρούρηση νατοϊκών στρατοπέδων, φυλακών, πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες ο συγκεκριμένος φράχτης με τις μεταλλικές λεπίδες προκαλεί ακόμη και μοιραία τραύματα σε ζώα ή ακόμη και ανθρώπους που επιχειρούν να το περάσουν, ενώ το σύρμα είναι φτιαγμένο από υλικό υψηλής αντοχής και δεν τέμνεται. Το συγκεκριμένο τύπο συρματοπλέγματος χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν οι ΗΠΑ στις στρατιωτικές βάσεις τους στη Γερμανία.

Η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων ProAsyl επικρίνει την τάση αυτή. «Αν κοιτάξει κανείς τα ποσά τα οποία δίνονται από την Ευρώπη για μέτρα ασφαλείας και τα συγκρίνει με την υποστήριξη που προσφέρεται για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή των δικαιωμάτων των προσφύγων είναι προφανείς οι προτεραιότητες», έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Μπερντ Μέσοβιτς.

«Η ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ ίσως είναι μια επικερδής επιχείρηση για τις εταιρείες. Από την άλλη πλευρά αυξάνει το κόστος για την παράτυπη είσοδο στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Μέσοβιτς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις