Κορονοϊός Άδεια ειδικού σκοπού: Πρόκειται για υποχρεωτική άδεια σύμφωνα με τον πράξη νομοθετικού περιεχομένου αλλά δημιουργεί πρακτικά προβλήματα στην αγορά εργασίας. Όπως επισήμανε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, πρόεδρος του ΕΝΥΠΕΚΚ, υπάρχει παραθυράκι στην ΠΝΠ, που δίνει δικαίωμα στους εργοδότες να μην καταβάλουν τους μισθούς κιαυτό με αφορμή την κυβερνητική απόφαση να κλείσουν τα καταστήματα. Η ΠΝΠ δεν προβλέπει ποινές για την μηκαταβολή μισθών , ούτε στην περίπτωση εγκύου, που ανέφερε ο δημοσιογράφος Νίκος Ρογκάκος. Επίσης αποκάλυψε ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις ούτε για τους εργοδότες οι οποίοι δεν κάνουν δεκτές τις άδειες ειδικού σκοπού. Όπως είπε ο κ.Μητρόπουλος, πρέπει να υπάρξει πρόνοια και για τους εργαζομένους αλλά και τους εργοδότες που με κυβερνητική απόφαση αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω της πανδημίας.

Επίσης, από την πλευρά του εργαζομένου, όπως ρώτησε ο Γιώργος Παπαδάκης, στην περίπτωση που δεν είναι ασθενής για να πάρει την άδεια ειδικού σκοπού, αλλά δεν θα εργαστεί, αν προβλέπεται να πληρωθεί από τον ΟΕΑΔ, ο κ.Αλέξης Μητρόπουλος απάντησε, ότι δεν μπορεί να πληρωθεί από την οργανισμό καθώς δεν υπάρχει καταγγελία και δεν είναι άνεργος.

Στην συζήτησε παρενέβη τηλεφωνικά ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος ο οποίος τόνισε ότι ο εργαζόμενος που κάθεται σπίτι του, χωρίς να εργάζεται, αλλά και χωρίς να είναι ασθενής, πρέπει να αποζημιώνεται από τον εργοδότη σαν να βρίσκεται σε κανονικά άδεια. Όπως είπε, ο εργαζόμενος θα αποζημιωθεί με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία δεν έχει βγει βέβαια ακόμη. Μια άλλη παράμετρος που αναφέρεται στο βίντεο είναι και το πόσο σύντομα, όποτε κι αν βγει η υπουργική απόφαση, θα καταβληθούν τα χρήματα και τι θα γίνει με τους εργαζομένους που δεν θα έχουν εισοδήματα, αλλά και τους εργοδότες που έχουν κλειστά τα καταστήματά τους.

Αύριο ανακοινώνονται τα μέτρα

Αύριο Τετάρτη 17 Μαρτίου 2020 έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνέντευξη τύπου των τριών συναρμόδιων υπουργών Χρήστου Σταϊκούρα, Γιάννη Βρούτση και Αδωνη Γεωργιάδη όπου θα ανακοινώσουν τα μέτρα που θα ληφθούν για την κάλυψη της κυβερνητικής απόφασης να κλείσουν τα καταστήματα σε συνέχεια της ΠΝΠ που αποφασίστηκε λογω των εκτάκτων συνθηκών της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην ΠΝΠ γίνεται αναφορά στην λεγόμενη και"αποζημίωσηειδικού σκοπού" χωρίς να προσδιορίζεται το ύψος της και οι λεπτομέρειεςκαθώς αυτόθα εξειδικευτεί μευπουργικήαπόφαση. Επίσης γίνεται λόγος για "ασφαλιστικήκάλυψη, έκτακταεπιδόματακαι επιταγέςκατάρτισης".

Από τον μηχανισμό στήριξηςεξαιρούνται:

  • όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως
  • όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια
  • όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
  • οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις – εργοδότες που κλείνουν με κρατική εντολή, υποβάλλουνατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα,που τηρείται για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας. Δεν διευκρινίζεται πότε θα λειτουργήσει αυτή η πλατφόρμα. Οι εργαζόμενοι δηλώνουντα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησηςστην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

Από την πλευρά τους οιεπιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουνυπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗτου υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.