Κορονοϊός Ελλάδα οικονομία: Στην απαγόρευση των απολύσεων από επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω κορονοϊού, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις το μεσημέρι οπότε αναμένεται μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη θα ανακοινώσουν δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε στο MEGA ότι καμία επιχείρηση που θα χρησιμοποιεί τις ρυθμίσεις, που θα ενταχθούν δηλαδή στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, δεν μπορεί να κάνει απολύσεις.

Έτσι,σύμφωνα με τη ρήτρα μη απόλυσης, μόνον οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου και παρά το προσωρινό «λουκέτο» με εντολή του κράτους στη διάρκεια της κρίσης θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η δέσμη ενισχύσεων προς τους εργοδότες να συνδεθεί και με την υποχρέωση της καταβολής του μισθού.

Αχτσιόγλου: Πάγωμα των απολύσεων στις επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω των περιοριστικών μέτρων

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει σαφής ρύθμιση απαγόρευσης των απολύσεων για τις επιχειρήσεις που κλείνουν, είτε με εντολή της κυβέρνησης είτε λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών. Το βάρος προφανώς δεν μπορούν να το επωμιστούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, γι’ αυτό η πρότασή μας είναι το κράτος να καλύψει εξ ολοκλήρου το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως εφικτή. «Είναι ένα μέτρο ρεαλιστικό και αναγκαίο ώστε να μην περάσει η ζημιά στους πολίτες, στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις», επισήμανε προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός είπε πως κάνει έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προβούν σε απολύσεις, όμως με εκκλήσεις τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, το είδαμε και στην περίπτωση της Εκκλησίας».

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει «πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο σύνολο της οικονομίας. Η πρόταση αυτή προβλέπει ένα πακέτο μέτρων 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με παράλληλη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και εξαίρεση των δαπανών από αυτόν τον στόχο», σημειώνοντας ότι «το 1% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν είναι επαρκές σε καμία περίπτωση να καλύψει τη ζημιά. Δεν πρέπει να μετατοπιστεί το βάρος αυτής της ζημιάς στους εργαζόμενους, που ήδη αντιμετωπίζουν πολύ έντονα προβλήματα στην καθημερινότητά τους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις