ΤτΕ – Έλλειμμα: Σημαντικό έλλειμμα παρουσίασε η ελληνική οικονομία, πριν ουσιαστικά κορυφωθεί στην χώρα η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ το πρωτογενές έλλειμμα έφθασε τα 383 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τις αποτιμήσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτά ενώ πέρυσι η αντίστοιχη επίδοση της ελληνικής οικονομίας παρουσίαζε πλεόνασμα 832 εκατομμυρίων ευρώ. Πιο συγκεκριμένα η κεντρική τράπεζα της χώρας σε απόλυτους αριθμούς το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης, που αποτελεί και έναν από τους βασικούς δείκτες έφθασε τα 2,351 δισ. Ευρώ. Η αντίστοιχη επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2019 ήταν 380 εκατ. Ευρώ. Αναφορικά με τα έσοδα του προϋπολογισμού αυτά καταγράφονται σε 7,026 δισ. ευρώ, από 7,409 δισ. ευρώ πέρυσι. Αύξηση καταγράφεται και στις δαπάνες που έφθασαν στα 9,014 δισεκατομμύρια ευρώ, από 7,973 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2019.

Τα στοιχεία αυτά προφανώς ενισχύουν την εικόνα σημαντικών δυσκολιών που καταγράφονται για την οικονομία, στην οποία η κρίση λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊου ξεκίνησε να κορυφώνεται από τα τέλη του Φεβρουαρίου. Επίσης «κουμπώνουν» με την αρνητική εικόνα που καταγράφηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2029 η οποία και χαρακτηρίστηκε από σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσίας οι αναπτυξιακοί ρυθμοί στο τελευταίο 3μηνο του 2029 κυμάνθηκαν στο 1%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς είχαν αγγίξει το 2,8%.

Να επισημάνουμε πάντως ότι το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων για το 2020 τελεί υπό αναθεώρηση, αφού στη τελευταία απόφαση του Eurogroup προβλέπεται πως ο προσδιορισμός του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων (και) για την ελληνική οικονομία θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Αυτό άλλωστε επισήμανε μετά την συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος ΣταϊκούραςΔηλαδή η νέα στοχοθέτηση θα ολοκληρωθείαφότουυπάρξει ύφεση στην πανδημία του κορονοϊού. Ο προκαθορισμός των στόχων συνολικά για την ευρωπαϊκή οικονομία θα οριστεί εκ νέουσε επίπεδο Eurogroup.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις