Η πιο τολμηρή κίνηση μέχρι στιγμής προήλθε από τη Σουηδία, η οποία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναβάλουν τις πληρωμές φόρων για ένα έτος με κόστος άνω των 27,5 δισ. ευρώ (300 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες) που αντιστοιχεί στο 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της σκανδιναβικής χώρας.

Να σημειώσουμε ότι ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διοχετεύσει 37 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων χρηματοδότησηςγια την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας. Έχει επίσης δηλώσει ότι οι χώρες της ΕΕ θα αποκτήσουν «πλήρη ευελιξία» στους φορολογικούς τους κανόνες για να τους επιτρέψουν να αυξήσουν τις δαπάνες. Για όλους. Και για την Ελλάδα και την Ιταλία που έχουν τις πιο εύθραυστες οικονομίες.

Το«ευρωπαϊκό σκεπτικό»

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ανέφεραν ότι είχαν συμφωνήσει δημοσιονομικά μέτρα για την καταπολέμηση κρίσεων που ανέρχονταν στο 1% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο το 2020 για την υποστήριξη της οικονομίας, καθώς και διευκολύνσεις ρευστότητας τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, που συνίστανται σε συστήματα κρατικών εγγυήσεων και φορολογικές ελαφρύνσεις . Εδώ είναι τα κύρια μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης:

3,8 δισ ευρώ τα μέτρα στην Ελλάδα μαζί με τα έμμεσα

Στην Ελλάδα σε αδρές γραμμές κρατάμε τηνοικονομική ενίσχυση ύψους 800 ευρώ για τους εργαζόμενους για 45 μέρες, τηναναστολή των φορολογικών εισφορών και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και τη μείωση του ΦΠΑ για προϊόντα που σχετίζονται με την προστασία από τον κορονοϊό.

Αυτήείναι η βάση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη. Η δέσμη αυτών των χρηματοοικονομικών μέτρων για την καταπολέμηση της ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία υπολογίζεται από τους αναλυτές σε 3,8 δισ. Ευρώ. Άμεσα 2 δισ και συνολικά 3,8. Θα μπορούσαμε να σταθούμε στηδημιουργική λογιστική της κυβέρνησης που αντί να καθορίσει σε μηνιαία βάσητο επίδομα επέλεξε να το μετρήσει σε 800 ευρώ για 45 μέρες προκειμένουνα φανεί μεγαλύτερο στους δημοσιογραφικούς τίτλους αλλά δεν είναι ώρα για τέτοιου είδουςκριτική. Σοβαροίπαράγοντες της αγοράς θεωρούν τα μέτρα «ασπιρίνη για τον καρκίνο». Ας κρατήσουμε αυτό το 3,8 δισ ευρώκαι να δούμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που επίσης πλήττονται.

Η Γερμανία με μπαζούκα 500 δισ ευρώ

Η κυβέρνηση Μέρκελδιοχετεύει δάνεια 500 δισ. ευρώ που διατίθενται σε εταιρείες που επλήγησαν από την πανδημία. Τα περισσότερα από αυτά θα παρασχεθούν μέσω της KfW, της κρατικής τράπεζας ανάπτυξης.

 • Τα δάνεια θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις εταιρείες, από τις μικρομεσαίεςέως τους γνωστούς κολοσσούς. Πραγματικό μπαζούκας απότο Βερολίνο που παράλληλα επεκτείνει το πρόγραμμα εξαγωγικών πιστώσεων και άλλων εγγυήσεων για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση.
 • Υποσχέθηκε επίσης ότι οι εταιρείες που επλήγησαν από τον κορονοϊό μπορούννα αναβάλουν «δισεκατομμύρια ευρώ»σε πληρωμές φόρων.
 • Η γερμανική κυβέρνηση επεκτείνει επίσης ένα επιδοτούμενο σχέδιο για την αποζημίωση των εργαζομένων που έμειναν σπίτι.
 • Η Γερμανική Βουλή νομοθετεί άμεσα τη διεύρυνση της δεξαμενήςεκείνων που θα εισπράξουν την αποζημίωση, που ονομάζεται Kurzarbeitergeld (Επίδομα εργασίας μικρής διάρκειας).
 • Οι μισθοί των περίπου 1,5 εκατομμυρίων Γερμανών επιδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Kurzarbeitergeld κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008,προστατεύοντας τη χώρα από την αύξηση της ανεργίαςμε συνολικό κόστος για τον φορολογούμενο ύψους 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
 • Η Βαυαρία επί παραδείγματι, ένα πλούσιο νότιο ομόσπονδο«κράτος» που φιλοξενεί μεγάλες εταιρείες όπως η BMW και η Siemens, έχει ανοίξει ένα ταμείο ύψους 10 δισ. ευρώ για να ενισχύσει ακόμα και χρηματιστηριακά τις εταιρίες με αγορά μεριδίων.

45 δισ ευρώ βάζει η Γαλλία και τεράστιες εγγυήσεις

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει υποσχεθεί απεριόριστη δημοσιονομική στήριξη στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.
Μια στρατηγική πολλαπλών επιπέδων που όπως λέει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, θα κοστίσει 45 δισ. ευρώ με μέτρα όπως:

 • Οι αναβολές των εταιρικών φόρων και οι πληρωμές στήριξης των εργαζομένων αναμένεται να είναι τα πιο κοστοβόραμέτρα.
 • 300 δισευρώ γαλλικών κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια προς επιχειρήσεις
 • 1 τρισ ευρώ για τέτοιες εγγυήσεις από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
 • Άλλες κινήσεις περιλαμβάνουν την πιθανή διάσωση εταιρειών με κρατικές συμμετοχές, όπως η Air France.
 • Αναβάλλεται η καταβολή εταιρικών φόρων.
 • Ενισχύονται οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και οι πληρωμές «άδειας ασθενείας»σε γονείς που δεν είναι άρρωστοι, αλλά πρέπει να μένουν στο σπίτι για να φροντίζουν τα παιδιά τους.
 • Το υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε τη Δευτέρα ένα ταμείο αλληλεγγύης για τη διαχείριση ορισμένων απόαυτές τις νέες επιδοτήσεις

25 δισ μέτρα από την Ιταλία που μαστίζεται

Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Ρομπέρτο ​​Γκουταλτιέρι υποσχέθηκε ότι «κανείς δεν θα μείνει μόνος», καθώς η Ρώμη αρχίζει να διανέμει κεφάλαια από το πακέτο διάσωσης μέχρι 25 δις ευρώ. Τα κυριότερα μέτρα είναι:

 • παροχή 1,15 δισ. ευρώ για το ιταλικό σύστημα υγείας.
 • 1,5 δισ. Ευρώ για τον οργανισμό πολιτικής προστασίας , ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της αντίδρασης της χώρας έναντι του κορονοϊού.
 • εφάπαξ πληρωμές ύψους 500 ευρώ ανά άτομο για τους αυτοαπασχολούμενους.
 • κρατική στήριξη για εταιρείες που πληρώνουν αποζημιώσεις για το προσωπικό τους.
 • πάγωμα για οποιεσδήποτε απολύσεις εργαζομένων.
 • επιδόματα μετρητών για Ιταλούς που εξακολουθούν να εργάζονται κατά τη διάρκεια του λοκ ντάουν.
 • εγγυήσεις δανείων για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση.
 • μορατόριουμ για πληρωμές δανείων και ενυπόθηκων δανείων.
 • οικονομική στήριξη για τις ιταλικές οικογένειες που έχουν παιδιά στο σπίτι, για τους οδηγούς ταξί,τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους που συνεχίζουν να εργάζονται παρέχοντας επείγουσες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της επιδημίας.
 • Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι θα παράσχει στήριξη στην Alitalia, τον εθνικό μεταφορέα που το κράτος έχει ήδη χορηγήσει 900 εκατ. δολάρια σε δάνεια από το 2017.

Ωστόσο, οι ακριβείς λεπτομέρειες για τη δομή τους δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Οι Ιταλοί καθυστέρησαν και εδώ.

Πάνωαπό 20 δισευρώ και πακτωλός εγγυήσεων και στην Ισπανία

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός ΠέδροΣάντσεθχαρακτήρισε το «πακέτο» ως την «μεγαλύτερη διοχέτευση πόρων στη δημοκρατική ιστορία της Ισπανίας»για την καταπολέμηση του οικονομικού αντίκτυπου της κρίσης του κορονοϊού. Το μεγαλύτερο μέρος του κυβερνητικού σχεδίου είναι:

 • 100 δισευρώ εγγυήσεις κρατικών δανείων για επιχειρήσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ρευστότητας, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις 17 δισ. ευρώ.
 • Το σύνολο της δέσμης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων που προκλήθηκαν από τις εγγυήσεις δανείων, θα ανέλθει σε 200 δισ. ευρώ.
 • μορατόριουμ για τις πληρωμές υποθηκών για άτομα των οποίων το εισόδημα έχει πληγεί από την κρίση και ένα παρόμοιο μορατόριουμ για λογαριασμούς κοινής ωφελείας.
 • Με διάταγμα διευκολύνεται επίσης η προσωρινή αναστολή των καθηκόντων αλλά όχιαπόλυση, με διατήρηση όλων των παροχών προς τους εργαζόμενους.
 • Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.
 • 600 εκατ. ευρώ για να βοηθήσουν τα ευάλωτα άτομα και όλους εκείνους που στηρίζονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

25 δισκαι εγγυήσεις σε πρώτη φάση από το Ηνωμένο Βασίλειο που αναθεωρεί σταδιακά

Μια μικρή ομάδα γύρω από τον Μπόρις Τζόνσον επιβλέπει την οικονομική τακτική του Ηνωμένου Βασιλείου στις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα «κάνει ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει την οικονομία μας» αλλά δεν έκανε εγκαίρως ό,τι χρειαζόταν για να στηρίξει και την επιβίωση των ευάλωτων έναντι του ιού. Τα μέτρα:

 • Πακέτο στήριξης της υγειονομικής υπηρεσίας, των εταιρειών και των ιδιωτών, ύψους 12 δισ. λιρών.Προϋπολογίστηκε τηνπερασμένηεβδομάδα, αναθεωρήθηκε μετά από μόλις έξι ημέρες!!
 • Έχει αντικατασταθεί με ένα πολύ πιο γενναιόδωρο πακέτο τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο, σε πρώτη φάση.
 • Το Λονδίνο έχει θεσπίσει ένα πακέτο εγγυήσεων δανείων ύψους 330 δισεκατομμυρίων λιρών.
 • απευθείας δανεισμό από την Τράπεζα της Αγγλίας για μεγάλες εταιρείες.
 • κατάργηση των ετήσιων φόρων ακίνητης περιουσίας για όλες τις εταιρείες των πληττόμενων τομέων.
 • επιχορηγήσεις διαθέσιμες για τις μικρότερες επιχειρήσεις.
 • Όλα τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια θα λάβουν τρίμηνη παράταση πληρωμής

Κινήσεις διστακτικές που υπαγορεύτηκαν από την αρχική επιδημιολογική πολιτική της «ανοσίας της αγέλης» που αναθεωρείται και επηρεάζει και την οικονομική πολιτική με περισσότερες παροχές

Συμπερασματικά σε ο,τι αφορά τηνΕλλάδα

Προφανώς και δεν διαθέτουμε «γερμανικό μπαζούκα». Τα 3,8 δισ ευρώ όμως από την ελληνικήκυβέρνηση προς την κοινωνία και την αγορά (όταν η χώρα διαθέτει 36 δισ πλεόνασμα και έχει πάρει ήδη το σήμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπήγια «πλήρη ευελιξία») είναι μία διστακτική πολιτική επιλογή. Δεν είναι προεκλογικές παροχές για να γίνουν με μέτρο ή με τέτοιου είδουςσταθμά. Θα έπρεπε να είναι «μέτρα αναπνευστήρας» για μια οικονομία που προσεβλήθη από κορονοϊό και είναι ήδη στην εντατική. Και όποιος πει ότι η σύγκριση με τις παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες είναι εσφαλμένη ας συνυπολογίσει ότι η Πορτογαλία που έχει παρόμοια οικονομία με τη δική μας έβγαλε 9,2 δις ευρώ από το συρτάρι. Δηλαδή περίπου τα τριπλάσιααπό όσα η ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις