Κορονοϊός οικονομία: Με τη συγκεκριμένη απόφαση η ΕΚΤ έδωσε στην Ελλάδα ειδικό waiver (εξαίρεση) έτσι ώστε οι τίτλοι που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση να μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το έκτακτο πρόγραμμα, παρά το ότι δεν διαθέτουν την κατάλληλη επενδυτική βαθμίδα.

Με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ έστειλε μήνυμα στους επενδυτές πως μπορούν να εμπιστεύονται το ελληνικό χρέος, καθώς η ίδια θα αποκτήσει μέσω του προγράμματος της, ελληνικά κρατικά ομόλογα έως και 12 δισ. ευρώ.

Στο ήμισυ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Στον απόηχο αυτών των ανακοινώσεων το spread, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς και του γερμανικού ομολόγου, υποχωρεί σήμερα στις 234 μονάδες βάσης, από 417 μονάδες βάσης στο χθεσινό κλείσιμο.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,079%, από 3,918% στο χθεσινό κλείσιμο, καταγράφοντας υποχώρηση 47,08%. Η απόδοση 15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,176%, από 3,76% στο χθεσινό κλείσιμο, καταγράφοντας υποχώρηση 42,41%.

Η απόφαση της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αποφάσισε να ξεκινήσει ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς εταιρικών και κρατικών τίτλων για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων που δημιουργεί η εξάπλωση και κλιμάκωση του κορωνοϊού. Το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για την πανδημία θα έχει συνολικό ύψος 750 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ έδωσε στην Ελλάδα ειδικό waiver έτσι ώστε οι τίτλοι που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση να μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το έκτακτο πρόγραμμα.

Οι αγορές ομολόγων θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες assets που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Για τις αγορές κρατικών τίτλων, θα εξακολουθήσει να ισχύει η κλείδα κεφαλαίου (capital key) των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Παράλληλα, οι αγορές στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα διεξαχθούν με ευέλικτο τρόπο. Αυτό επιτρέπει διακυμάνσεις στην κατανομή των ροών των αγορών μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως θα τερματίσει τις αγορές μόλις κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει τελειώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πριν από το τέλος του 2020.

Η ΕΚΤ αποφάσισε ακόμη να επεκταθεί το φάσμα των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς του εταιρικού τομέα (CSPP) σε μη χρηματοοικονομικούς τίτλους και έτσι όλα τα εταιρικά ομόλογα επαρκούς πιστωτικής ποιότητας είναι επιλέξιμα για αγορά. Ακόμη, αποφάσισε να διευκολυνθούν τα πρότυπα εγγυήσεων (collateral standards) προσαρμόζοντας τις κυριότερες παραμέτρους κινδύνου του πλαισίου εγγυήσεων.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα επεκτείνει το Additional Credit Claims (ACC) για να συμπεριλάβει απαιτήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του εταιρικού τομέα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι αντισυμβαλλόμενοι θα μπορούν να συνεχίσουν να αξιοποιούν πλήρως τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις