ΤσακαλώτοςΟικονομία:Ανήσυχος για το αν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην οικονομία εμφανίζεται σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σχολιάζοντας την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σχετικά με το ότι «όλες οι συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο παρά στο πρώτο εξάμηνο του 2019» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνει πως «το γεγονός ότι επιμένει να βρίσκει τρόπους να μας πει ότι το 1% είναι μεγαλύτερο από το 2.8%, αλλά και για να μας πείσει ότι πάμε καλύτερα από την Ευρώπη, ενώ είναι ξεκάθαρο (ότι το 4οτρίμηνο στην Ελλάδα είχαμε τη χειρότερη επίδοση με ανησυχεί». Προσθέτει μάλιστα πώς «με ανησυχεί ότι ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε μια τόσο δύσκολη στιγμή αρνείται πεισματικά να δει την πραγματικότητα».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει όλα τα μέτρα που συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση. Επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «αν η κυβέρνηση θέλει να λάβει μέτρα για να ξεπεράσουμε την κρίση θα είμαστε παρόντες και παρούσες όπως ποτέ καμία αντιπολίτευση δεν έπραξε». Διευκρινίζει όμως ότι «αν θέλει να λάβει μέτρα ώστε εκμεταλλευόμενη την κρίση να διαλύσει εργασιακά δικαιώματα και μαζί με αυτά και την οικονομία της χώρας που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού ορθοπόδησε της το ξαναλέμε. Να μην το διανοηθεί».

Μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρεται συνολικά στο είδος της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «την τελευταία περίοδο βάζει πλάτη, όπως ποτέ δεν είχε διανοηθεί η ΝΔ να κάνει. Καταθέτει προτάσεις για όλα τα ζητήματα, είναι έτοιμος να συνεισφέρει με τα στελέχη του όπου χρειαστεί αλλά και να αξιοποιήσει όλες τις διεθνείς επαφές του προς αυτή την κατεύθυνση. Αν όμως για τον κ. Σταϊκούρα υπευθυνότητα σημαίνει να του επιτρέψουμε να αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους, να μην ακυρώσει τις απολύσεις, να μην ενισχύσει ουσιαστικά την οικονομία και να κόψει το δώρο του Πάσχα για τους εργαζόμενους μάλλον δεν καταλαβαίνει την έννοια της λέξης».

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, κατέθεσε διάγραμμα που δείχνει την εξέλιξητου Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ελλάδα. Τόσο στο επίπεδο των ρυθμών ανάπτυξης όσο και συγκριτικά με τις υπόλοιπες 19 χώρες της Ευρωζώνης.Τα διαγράμματα είναι επίσημα και βασίζονται στις εκτιμήσεις της Eurostat.