Χατζηδάκης – Οικονομία: Λιγότερο ενθουσιώδης από τον υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης. Επισήμανε ότι πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που όμως δεν είναι πανάκεια.

Ερωτώμενος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε ότι «είναι προφανώς θετική για την οικονομία και δεν νομίζω ότι είναι μόνον θέμα αλληλεγγύης. Επειδή η ΕΚΤ είναι πιο αυστηρή συνήθως από ότι το Eurogroup, το πράγμα έχει να κάνει με την αξιοπιστία του ίδιου του πρωθυπουργού προσωπικά σε διεθνές επίπεδο, αλλά έχει να κάνει και την προσπάθεια όλης της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες και το μήνυμα που εκπέμπει ότι είναι μία σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Αυτό να μην το υποτιμούμε».

Παράλληλα όμως ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι «εμείς εξαντλούμε όλα τα περιθώρια αλλά δεν είναι κάτι που να αποτελεί πανάκεια, όπως προς το παρόν δυστυχώς δεν υπάρχει φάρμακο για τον κορονοϊό, δεν υπάρχει φάρμακο για την αντιμετώπιση όλων των δυσμενών συνεπειών στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τους εργαζομένους, στην καθημερινότητά μας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος παράλληλα εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι πληρωμές προς την ΔΕΗ, εξαιτίας του κορονοϊού. Σημείωσε πως «δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνει κάποιες κινήσεις που δεν έχει μετρήσει, διότι μπορεί να κατρακυλήσει πάλι προς τα κάτω, παρασύροντας όλο το ενεργειακό σύστημα και όλη την οικονομία. Αν υιοθετήσουμε αυτή την ώρα απερίσκεπτα μέτρα, θα φτάσουμε από το "ωσαννά" των πρώτων ημερών στο "σταύρωσον αυτόν" σε λίγο καιρό».

Ουσιαστικά παρέπεμψε το θέμα στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «τα όποια μέτρα θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο αφού σταθμιστεί η κατάσταση, γιατί αλλάζει κάθε μέρα. Αυτό που υπήρχε από πλευράς πληρωμών πριν από 15 ημέρες είναι διαφορετικό σήμερα και μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό σε 10 ημέρες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, επειδή ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις». Πρόσθεσε επίσης πως «μελετάμε την κατάσταση και με τη ΔΕΗ και με τους εναλλακτικούς παρόχους. Οι όποιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να αναληφθούν μέσω της ίδιας της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών, εκτός βέβαια και αν το επιθυμούν οι ίδιες. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όλες οι εταιρείες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέσω της κεντρικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών. Τα όποια μέτρα για την ηλεκτρική ενέργεια θα πληρωθούν από την κυβέρνηση, όχι από τη ΔΕΗ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις